Värdegrundsutbildning: In or outside the box

Sidan uppdaterades: 13 december 2022

In or outside the box är ett samtalsmaterial med syfte att bidra till respekt och schysst kultur. Det riktar sig till ledare som eftersträvar sunda värderingar i sin träningsgrupp. Inom vissa idrotter vittnar man om machokultur, exkluderande jargonger och oönskade beteenden. Det bidrar till och ibland förstärker en miljö med språkbruk och beteenden som inte rimmar med idrottens värdegrund.

Efter utbildningen får ledaren tillgång till och kan utgå från materialet In or o utside the box och diskutera jämställdhets- och jämlikhetsfrågor med ungdomar. Personen som leder diskussionerna kan också med fördel vara en vuxen utövare, någon från en äldre träningsgrupp eller en förälder.

Diskussionerna håller till i våldspyramidens nedre två block med syfte att förebygga alla delar av pyramiden. På så sätt eftersträvar vi en schysst kultur med jämställda värderingar och respekt.

Diskussionsmaterialet kan användas på olika sätt utifrån målgrupp. Ungdomsgrupper med t ex olika ålder och kön kan diskutera olika case i materialet.

 

Relaterade studiematerial

Samtliga dialogdukar nedan är diskussionsmaterial i koppling till värderingar, respekt och schysst kultur med ungdomar som målgrupp.

Sidan publicerades: 7 december 2022