När idrotten förändrar livet
Sidan uppdaterades: 23 november 2023
Laryza Kozii har en kusin med familj här i Sverige, hon hade varit i Sverige tidigare för att hälsa på. Vid invasionen av Ukraina var hon en av många som lämnade landet.
- Det kändes bra för mig och min dotter att komma till Sverige, jag var ju bekant med landet sedan tidigare.
Hon har bott i Falun sedan februari 2023 och har varit funktionär på Friskis & Svettis i Falun sedan i maj. Hon har läst svenska sedan april 2022 och har kommit imponerande långt med svenska språket, men hon fortsätter att studera.
Hon deltar också i gruppen Svenska från dag ett, på Friskis & Svettis i Falun. En grupp som träffas (kostnadsfritt) en gång i veckan. De tränar i dubbel bemärkelse. Vanligtvis är de mellan 10-15 personer som är konsekventa med att bara prata svenska under träningspassen och efteråt när de har samling. Då pratar de om hur träningen var och om något nytt svenskt ord kommit upp under dagens träning.
Man har kommit olika långt med att lära sig svenska och i gruppen finns en tillåtande miljö, men vi som ledare hittar även de som kanske inte är bekväma med att prata i grupp. Då pratar vi mer enskilt så att även de får komma till tals och träna språket, berättar Erika Drufva som är verksamhetschef på Friskis & Svettis i Falun.
- Med kroppen pratar vi samma språk, när vi instruerar innebär det att fler och fler ord används. Vi visar och säger samtidigt t ex knä, axlar, mage, armar osv, säger Erika.
Hon fortsätter, vissa i gruppen hade aldrig tränat tidigare, men kommer nu med pondus och trygghet till vår anläggning. När man lär sig språket öppnar man upp och vågar prata med fler. Det är bra för självförtroendet. Vi delger hela Friskis utbud som ett smörgåsbord och deltagarna testar. Vi hoppas förstås att de ska fastna för någon eller flera aktiviteter.
Projektet riktar sig till nyanlända och har som mål att öka hälsa, språkutveckling, kunskap om föreningslivet/idrottsrörelsen samt att öka delaktighet och gemenskap.
Gruppen består av både kvinnor och män. Mestadels av ukrainare, men hit kommer även träningssugna från Iran, Turkiet och USA mm. Samtliga är här för att träna och för att lära sig svenska, men inte minst för gemenskapen.
Laryza arbetade som fitnesstränare på ett gym i Ukraina, de grupper jag hade kändes som min andra familj. Nu känns det som Friskis blivit min familj här i Sverige, säger hon nästan blygt.
- Jag blir så glad av att hjälpa andra, det känns bra i mig då.
Erika berättar, under våren började vi med denna grupp, då lärde vi känna Laryza. Det tog inte så lång tid innan hon skickade in en ansökan om att bli funktionär på Friskis. Som funktionär på Friskis är hon gymvärd och även funktionär vid passen Svenska från dag ett. Det innebär också att man fixar på anläggningen och ser till att allt är fint. Hon har ett så fint sätt att bemöta alla de som kommer och tränar här. Hon har också hunnit med att vara ledare på Friskis träningsskola för barn 7-15 år i somras. Barnen tyckte att det var spännande med Laryza som förebild, de hade tusen frågor till henne.
För föreningen betyder det mycket att ha funktionärer med olika bakgrund. Laryza är en tillgång för andra ukrainare som tränar här, hon blir en hjälpande hand och en språkmässig brygga i verksamheten, säger Erika.
Laryza vill gärna arbeta mer med träningen, men kan även tänka sig att arbeta med annat. Innan hon började arbeta som tränare i Ukraina arbetade hon som lärare i flera år.
Kommer ni fortsätta med projektet?
Erika säger att hon hoppas att samarbetet kommer fortsätta, vi på Friskis vill gärna. Det ger så mycket att få göra detta tillsammans. Alla för med sig något in i gruppen. Hon berättar om deltagare som sagt t ex ”så här glad har inte jag känt mig på ett år”. Då känns det riktigt bra, säger Erika och ler stort.
Friskis & Svettis Falun är tacksamma för att göra detta tillsamman med RF-SISU Dalarna. Det är en härlig ”resa” att få vara med om, vi får ju göra det roliga säger Erika och skrattar. Vi får vara med och se hur trygghet och språket utvecklas samt att vi får fler i rörelse.
Att ställ frågan som är så viktig
Vi pratar också om att söka sig till att bli funktionär och/eller att få frågan, vill du bli funktionär? Kanske finns det fler i gruppen som kan tänka sig att bli funktionärer?
På kvällen efter vårt möte får jag ett meddelande från Erika som gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Hon berättar att de frågat en man i gruppen om han kunde tänka sig att bli funktionär. Han blev genuint glad. Han hade berättat att Friskis har betytt mycket för honom eftersom han kommit ensam till Sverige och inte hade någon familj här. Det betydde massvis och han var angelägen om att få börja sitt engagemang omgående.
Nu har Friskis & Svettis i Falun två nya funktionärer tack vara Svenska från dag ett. Ett fint exempel på vad samarbeten inom idrotten kan resultera i.
Vi på RF-SISU Dalarna tackar för att vi får ta del av berättelser som förändrar liv.
Text: Maggan Appell, RF-SISU Dalarna
Sidan publicerades: 23 november 2023