Miljön som cyklister gillar

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

DSA Elit cykel

Foto fr vänster: Filip Johansson, Fredrik Ericsson, Oliver Lindblom och Martin Setterberg.

Faluns unika miljö för cyklister är inte bara naturliga stigar i Falutrakten. Här märks också satsningar från ideella föreningar och från Falu Kommun.

Martin Setterberg, Oliver Lindblom, Filip Johansson och deras tränare Fredrik Ericsson är alla del av Dala Sports Academy Elit. Inom cykel finns 24 aktiva varav två satsar på landsväg och resten kör mountainbike. Ingen av killarna är från Falun, samtliga är hitflyttade för att vara en del av elitidrottsmiljön Dala Sports Academy Elit. Elitidrottsmiljön är öppen för alla cykelgrenar men idag ser fördelningen mellan grenarna ut så här, säger Fredrik.

Miljön i Falun

På Lugnet och i Källviken finns fina banor och miljöer för mountainbike-cyklister. De aktiva tränar även på Jungfruberget och i Stångtjärn, samt på regementets övningsfält. På övningsfältet är det vissa begränsningar eftersom regementet använder området själva för bl a skjutövningar, men vi har många andra ställen att köra på säger killarna.

Mountainbike i Sverige

Dalarna är kanske det bästa eller ett av de bästa områden som finns för mountainbike i Sverige. Killarna berättar att det märks att många klubbar lägger sina träningsläger här. Det finns många banor och i olika svårighetsgrad, vilket passar eliten men även för familjer och cyklister med varierande kunskap och erfarenhet.

Man skulle kunna tänka sig att det ibland blir trångt i banorna, men killarna säger - det inget vi upplever, det är roligt att fler och fler upptäcker sporten.

DSA Elit cykel

 

Anlagda banor

Många av banorna är skapade av Falu Stigcyklister, en ideell Faluförening. Cross countrybanan på Lugnet planerades av en grupp, flera med anknytning till Dala Sports Academy Elit. Den byggdes av bl a Tommy Johansson i samarbete med Falu Kommuns anställda. Falu Kommuns personal är också de som underhåller och förvaltar alla banor på Lugnet.

Fredrik berättar att det i kommunen finns ytterligare planer t ex en skill area för barn, ungdomar och nybörjare. Flera av elitidrottsmiljöns utförsåkare har varit konsulter för att man på bästa sätt ska få fungerande banor för nybörjare, men som ändå ska vara användbara för elitåkare.

En uthållighetsidrott

Fredrik berättar att olympisk cross country som våra tre cyklister ägnar sig åt framför allt är en uthållighetsidrott, de behöver kuperade banor med någon längre backe och lite olika nedförslöpor. Killarna instämmer och säger att de föredrar snabba banor, gärna med utförslöpor.

Vinterträning

I Falun finns Sveriges enda velodromen inomhus, Dala Sports Academy Elits cyklister använder velodromen minst en gång i veckan under vintertid för teknikträning, klungkörning och för att få upp flåset. BMX banan i Främby är också en unik plats, även här tränar de aktiva under vintern ca en gång i veckan.

Killarnas individuella mål

Martin säger han vill se hur långt han kan komma inom sin idrott. Han har en EM medalj i sprit sedan tidigare och kan nog tänka sig fler.

Oliver berättar att han gärna vill hålla på med cykel på elitnivå i många år framöver. Han vill gärna komma ut och tävla i Europa och världen. Oliver har ett SM brons i maratondisciplin.

Filip berättar att han inte hållit på så länge med cykel, han har satsat på cykel sedan 2015, tidigare sprang han orientering. Han säger att han blivit mer och mer seriös med åren, det är kul att se hur bra man kan bli.

Återväxten i elitidrottsmiljön

Fredrik berättar att återväxten inom Dala Sports Academy Elit är god. Just nu söker aktiva till elitidrottsmiljön inför nästa period som börjar i september. Det är ett stort söktryck och det ökar varje år. Vi är som sagt 24 cyklister och vi kan inte bli så många fler vilket innebär att kraven på de sökande ökar.

Viktig del i besöksnäringen

Dala Sports Academy Elit och mountainbike-sporten, är en del av Falun Kommuns besöksnäringsstrategi. I Falun är det är lätt att komma ut och cykla, uppleva naturen och kulturen. Dala Sports Academy Elit är en viktig och aktuell del för att hålla mountainbike-sporten levande och aktuell i stan. Stundande världscuptävling på Lugnet sätter fokus på sporten och på Dala Sports Academy Elit, vi kommer förhoppningsvis ha aktiva som är med och tävlar avslutar Fredrik Ericsson.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 29 april 2021