Föreningen i den underjordiska lokalen heter Sak Yant Muay Thai

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Sak Yant Muay Thai

Suad Numanovic är 18 år gammal är en precis klar med sin träning.

År 1452 omnämndes ett område i Falun som Britsarvet. Idag skapas boxningshandskar med kurbits av en spirituell thaiboxningsföreningen i en underjordisk lokal på Norra Järnvägsgatan i Britsarvet.

Kampsport och underjordiska lokaler skapar alltid en unik känsla bortom denna värld. Det är en helt annan värld, sådant man ser på filmduken. Men lukten är det som verkligen greppar tag i en och tar dig till Rocky Balbos värld. Sak Yant Muay Thai i Falun är en thaiboxningsförening som lär forntida thailändska arméns närstridssystem i en underjordisk lokal.

Linus Matz är ungdomstränare och har sett en ökning av nya deltagare i föreningen under pandemin. Han tror att det är gemenskapen som de inte hittar i andra idrotter som gör att de söker sig hit.

– Det har hela tiden kommit nya deltagare, unga som äldre. Även fast vi inte kunnat åka på träningsläger och göra aktiviteter under pandemin, så har väldigt många sökt sig till oss, säger Linus Matz.

Vad tror du det beror på?
– Vi fick denna lokal när pandemin bröt ut, då hade vi tre till fyra ungdomar som var med här. Idag är vi 25 stycken i ungdomsgruppen och fler unga vill testa Muay Thai. Nu får vi ju även bjuda in andra klubbar så att vi kan träna ihop, åka på läger och göra sådant som är kul för dem unga, säger han.

Sak Yant Muay Thai

Linus Matz är ungdomstränare och berättar att många nya sökt sig till klubben.

Föreningen i den underjordiska lokalen heter Sak Yant Muay Thai, ett unikt val av namn man inte ser så ofta i idrottssammanhang i Sverige tycker Linus. ‘’Sak yant’’ är en gammal och spirituell form av tatuering som använder sig av geometriska former där varje tatuering har en viss spirituell mening. Denna form av tatuering är en stark symbol och oftast förknippat med Buddhismen. Därför har grundarna valt det namnet tror Linus.

– Det är viktigt för oss att vara en förening som hjälper människans hälsa både fysiskt, men även psykiskt. Därför försöker vi vara väldigt noga med att möta våra medlemmar med rätt verktyg och få dem att må bra, säger han.

Sak Yant Muay Thai

Suad Numanovic är 18 år gammal och är precis klar med sin träning. Den plastiga lukten från mattorna som ligger i lokalen, tigerbalsam och svett, sätter ord på var det är vi befinner oss. Men fokuset ligger på boxningsmatcher för den unga Suad som snart får tävla för första gången. Sedan restriktionerna har släppts har jag börjat träna hårdare, och då behövs tigerbalsam konstaterar han.

– Det är skönt att det är som vanligt igen, nu kan man gå matcher och åka iväg på träningsläger, säger Suad Numanovic.

Han har ett par boxningshandskar på sig som fångar min uppmärksamhet. Kurbits, en dekorativ målarkonst från Dalarna.

Vet du vad det är för konst du har på handskarna?
– Ja. Det är vi i föreningen som har gjort dem. Och jag tycker de är riktigt snygga så jag köpte ett par, säger han och skrattar.

Sak Yant Muay Thai

 

Text: Adib Azrafshan, kommunikatör

Sidan publicerades: 14 oktober 2021