En fotbollsfamilj - mamma Yirgalem och hennes fem döttrar

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Fotbollsfamilj Borlänge

Foto fr vänster: Charlotta, Milka, Heran, Dina, Dalya, Yirgalem och Betty.

Mamma Yirgalem har spelet fotboll, men har en skadad fot som sätter stopp för det. Dessutom tar det tid att stötta fem döttrar som alla är intresserade av fotboll. Betty är 20 år studerar och har därför pausat fotbollen, men Heran 19 år, Milka 14 år, Dina 12 år och lilla Dalya 8 år spelar alla fotboll i Forssa BK.

Yirgalem kom från Eritrea till Sverige för sex år sedan, för fyra år sedan kom äntligen flickorna till Sverige då från Etiopien. Betty som är äldst har tagit stort ansvar för sina systrar. Mamma Yirgalem har arbetar hårt för att hennes flickor ska få ett bättre liv i säkerhet och dessutom få möjlighet att studera och idrotta.

I den här familjen är det mycket fotbollssnack. Alla har sina favoritspelare och favoritlag, några lag som nämns är PSG, Real Madrid, FC Barcelona med flera. Spelare som nämns är bl a Messi, Nejmar, Mbappé, men också Marta som tjejerna ser upp till.

Familjen ser matcher på TV och hejar på sina respektive lag. De studerar hur idoler spelar för att själva utvecklas och bli bättre. Visst drömmer de lite om en karriär som t ex Martas. Om de inte blir fotbollsspelare i framtid säger de, - Vi vill ändå vara förebilder för att andra tjejer ska få spela fotboll.

Det är tyvärr inte alltid självklart att tjejer har möjlighet att spela fotboll. De har själva fått känna på att andra haft synpunkter på deras idrottande. Men de här systrarna och deras mamma har skinn på näsan och ifrågasätter varför de inte skulle få idrotta. Nästan alltid möts de av svarslösa personer som tvärtom blir imponerade när de ser att tjejerna är bra på att spela fotboll. Flera gånger har de fått respekt från personer som från början varit ifrågasättande.

Genom Charlotta Volkert som arbetar som fältassistent i Borlänge kommun, kom de i kontakt med fotbollen. Charlotta har hjälpt tjejerna att komma till föreningsidrott. Milka förklarar hur mycket Charlotta betyder och hur tacksamma de är för hennes stöttning.

Dalya som är åtta år har spelat fotboll i ett år. Hon är morgonpigg, vaknar tidigt på helgerna, innan övriga familjen är uppe tar hon gärna med sig bollen ut för att hitta kompisar att spela med.

Dina har tillsammans med ytterligare en spelare blivit utsedd av Nygårdsskolan till Årets lagspelare 2020 vid en fotbollsturnering.

Charlotta berättar att Heran är snabbast av tjejerna, - när hon sätter fart finns det ingen chans att hänga på.

Milka och Heran spelar i olika lag, men Milka får ofta spela med damlaget där Heran spelar.

De här tjejerna är förebilder, men säger att de blir glada av att se andra tjejer med invandrarbakgrund som spelar fotboll eller är fotbollstränare. De vill gärna var med och påverka så att fler tjejer med invandrarbakgrund börjar spela fotboll.

För systrarna är fotbollen mer än idrott. De har funnit trygghet i Borlänge med vänner och glädjen att samarbeta i ett lag. Fotbollen har ett mervärde som ger självförtroende och självkänsla. Mamma Yirgalem säger att hon vill att hennes flickor ska ha samma möjligheter som pojkar har. För henne och hennes döttrar är det viktigt att alla är lika mycket värda och ska ha samma möjligheter på fotbollsplanen och i samhället!

Dina säger, - när man kommer till fotbollen har man många kompisar. Där finns också andra vuxna man kan prata med eller anförtro sig åt, det är också en trygghet.

I den här familjen är det dock inte bara fotbollen som är viktig. Mamma Yirgalem berättar att flickornas studier är viktiga och att de har ett schema hemma för hur tid ska fördelas mellan skola och idrott. Alla har ett stort socialt engagemang och vill gärna studera för att kunna hjälpa andra. De har framtidsdrömmar om att få arbeta med att hjälpa tjejer och kvinnor som har det svårt, yrken som de kan tänka sig i framtiden är jurist och läkare.

Mamma Yirgalem tittar på så mycket av döttrars matcher som hon hinner och hejar från sidan av fotbollsplan. Under coronaåret har det inte blivit så mycket matchtillfällen, men hela familjen längtar till att det är dags igen.

Yirgalem förklarar att när hon ser sina döttrar kämpa blir hon mycket stolt. Och hon har all anledning att vara stolt över dessa kloka tjejer. Men vi på RF-SISU Dalarna imponeras också av denna modiga idrottsförälder som gör kloka val för sina tjejer.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 8 april 2021