Dalsom fotbollsskola - sommar i Ludvika

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Det är måndag morgon och de första ungdomarna kommer gående över fotbollsplanen. Knotten kryper på benen, men de är glada ungdomar som kommer denna varma junimorgon. Dalsom anordnar fotbollsskolan tillsammans med Ludvika Fotbollklubb, IFK Ludvika med stöd av RF-SISU Dalarna, Dalarnas Fotbollförbund och Ludvika Kommun. Det är 15 ungdomar i årskurs 8 upp till gymnasiet som med stöd från vuxna kommer leda de 100 anmälda barnen mellan 7-12 år. Med hänsyn till pandemin och de restriktioner som råder delas barnen in i grupper med två till tre ungdomsledare för varje grupp. Barnen får t-shirt, shorts, vattenflaska och en fotboll.

Det är inte svårt att fyllas med glädje när man ser ungdomarna på sitt första sommarjobb leda de yngre barnen i små grupper.

Klockan slår 11.30 och det börjar dra ihop sig till mellanmål. Grupperna sprider ut sig i skuggan runt fotbollsplanen. Där sitter de och äter frukt och yoghurt. Ungdomsledarna sitter kvar efter mellanmålet. En del av ledarna går igenom Barnens spelregler, framtagen av Riksidrottsförbundet tillsammans med BRIS.

Några av de andra ungdomsledarna har högläsning för barnen. En satsning av Ludvikas stadsbibliotek med syfte att öka läsförståelsen och intresset för läsning hos barnen.

Dalsom fotbollsskola

På fredagen är det avslutning med turnering. Barnen firar segern som om det vore EM guld för Sverige. Som avslutning blir det mellanmål med yoghurt, frukt och kexchoklad. Alla barnen får med sig sin fotboll, t-shirt och vattenflaska hem. De får även en bok sponsrad av Ludvika stadsbibliotek.

Barnen uttrycker sin glädje genom att säga att de önskat att sommarskolan var ytterligare en vecka. En del undrar varför fotbollsskolan är så kort i jämförelse med en vanlig skoldag.

Det är nöjda barn som lämnar fotbollsskolan i Ludvika denna fredag.

Text: Emil Hägg, projektledare

Sidan publicerades: 8 juli 2021