Tips - Avfuktare

Sidan uppdaterades: 13 oktober 2022

Idrottsanläggningar med aktivitetsytor inomhus med eller utan uppvärmning kan ibland ha problem med fukt. Det gäller nästan alltid ishallar och ridhus men även sporthallar utan uppvärmning för fotboll, tennis osv behöver få ut fukt från inomhusmiljön på ett eller annat sätt. Om man inte har en metod för avfuktning så får man i första skedet problem med att det t.ex. droppar vatten från tak och väggar men det allvarligaste är ju att det snart kan uppstå mögel, rost och andra skador på byggnaden, vilka skador som uppstår beror i första hand på det material som anläggningen är byggd av.

Det vanligaste sättet att få bort fukten är att installera en avfuktare. En annan metod som används i t.ex. vissa uppvärmda ridhus är att ventilera bort fukten.

När vi i projektet besökt olika anläggningar stöter vi ofta på avfuktningsaggregat som ingen har justerat eller kontrollerat på väldigt länge. Föreningen vet att den måste vara påslagen om det inte ska uppstå fuktproblem men har ingen kunskap om HUR den ska var inställd. Det innebär att den kan vara inställd så att den går näst intill kontinuerligt oavsett om det för tillfället behövs eller inte. Den kan t.ex. vara inställd så att den suger in uteluft för att avfukta den och på så sätt avfuktar inte bara anläggningen utan också omgivningen vilket självklart är i princip omöjligt.

Vi har sett elförbrukningar som genom denna ”feljustering” ligger mellan tjugo och hundratusen kronor om året över det som i verkligheten behövs.

Vi rekommenderar starkt alla som har anläggningar av denna typ att kontakta t.ex. den kommunala energi- och klimatrådgivaren eller annan person som är kunnig på området för att göra en översyn av anläggningen.

Sidan publicerades: 13 oktober 2022