Hälsa för alla avslutades med träningsfest och picknick

Sidan uppdaterades: 10 juli 2023

Deltagare från SFI och Komux har fått prova på en mängd olika träningsformer samt fått föreläsningar för att lära sig om egen träning, barnens rörelse och träning kopplat till välmående alltså hälsa för alla.

Sheyma Sheikhnur, inkluderingskoordinator på RF-SISU Dalarna berättar att under hösten och våren har runt 80 deltagare varit med i satsningen. Förutom att studera på SFI har de en gång i veckan tränat tillsamman med Friskis&Svettis i Borlänge.

När vi kommer till Börje Anderssons park i Borlänge stålar solen och träningen är i full gång. Det är sista gången de träffas för att träna tillsammans. Med en gemensam picknick ska avsluta terminen.

Jenny Kvick

En nytränad Jenny Kvick, lärare på SFI.

Jenny Kvick lärare på SFI har varit med och tränat. Jenny berättar att vissa av hennes elever inledningsvis trodde att idrott kunde vara farligt. Vi lärare har berättat att det tvärtom är bra med träning. Ibland har deltagare berättat om olika typer att krämpor de haft. Vissa tror att de ska vila sig friska, då är en av våra utmaningar att förklara att det är bra att röra på sig och att man kan bli frisk från vissa saker när man rör på sig.

Jenny lägger till att hon har ett fantastiskt arbete, innan hon går bort mot buffén för att delta i festen.

Det är skratt och prat runt en uppdukad buffé med mat som deltagarna själva haft med sig. Här finns mat från bl a Somalia, Eritrea och delar av arabländerna. Det är en härlig stämning som smittar även om man inte förstår vad alla säger, men med en del svenska, kroppsspråk och tolkar kommer man långt.

Vi träffar Amira en av deltagarna som berättar att hon förstår bättre hur idrottsrörelsen fungerar. Hur idrott och rörelse hjälper till för att kunna fokusera på studier, dessutom blir man blir glad av att träna. Mina barn är små nu, men jag kommer se till att de blir aktiva i någon idrottsförening avslutar, Amira.

Sheyma Sheikhnur och Maggan Berglund

Sheyma Sheikhnur, RF-SISU Dalarna och Maggan Berglund, Friskis&Svettis.

Maggan Berglund, verksamhetschef och ledare på Friskis&Svettis i Borlänge berättar att föreningen i flera år arbetat med grupper som denna i olika konstellationer. Det härligt att se all glädje och alla framsteg. Förutom passet idag har gruppen fått prova styrketräning, spinning mm. Vår verksamhet passar bra eftersom vi har så mycket olika att erbjuda.

Vi hoppas kunna få in personer i funktionärsgruppen som kan fungera som ambassadörer och faddrar till nya medlemmar.

Det är inte alltid vi förstår varandras språk och vi har ingen tolk, men kroppsspråk fungerar. Maggan säger att hon pratar på och visar med kroppen vad de ska göra. Det är också ett sätt att träna sig i svenska språket. Jag lär mig otroligt mycket i mötet. För mig är det berikande, säger Maggan.

Mahamoud och Shiraz

Mahamoud deltar i träningsgruppen och Shiraz arbetar som tolk när det behövs.

Mahmoud är också en av deltagarna, en av de som gillar att träna, han går till gymmet flera gånger i veckan. Hans barn spelar fotboll och han känner till hur idrottsrörelsen fungerar. Han brukar prata med barnen om att det är viktigt att träna och röra sig. Mahmoud berättar att han skulle kunna tänka sig att ta ett ledaruppdrag. Jag är en förebild för mina barn det jag gör tar de efter.

Somaliska kvinnor

Mår vi som föräldrar bra så är sannolikheten större att våra barn också gör det.

Sheyma hjälper till att tolka när vi pratar med en grupp kvinnor som varit med i satsningen.

En kvinna säger att de kommit närmare idrotten och förstår hur de ska stötta barnen. En annan kvinna säger att, barn som deltar i någon idrott får en bra och nyttig sysselsättning.

Kvinnorna berättar att de nu i slutet av terminen märker de fått en bättre kroppsmedvetenhet än tidigare. Mår vi som föräldrar bra så är sannolikheten större att våra barn också gör det.

Satsningen är ett samarbete mellan Vuxenutbildningen Borlänge kommun, Friskis&Svettis och RF-SISU Dalarna.

Text: Maggan Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 10 juli 2023