En kväll i Brunnsberg

Sidan uppdaterades: 17 juli 2023

I den lilla byn Brunnsberg utanför Älvdalen i norra Dalarna finns Brunnsbergs IF. Föreningen ägnar sig främst åt sporten dragkamp där de vunnit över 50 SM guld.

Vi besöker Brunnsbergs IF en varm och vacker sommarkväll när klubben har träning inför helgens tävling. Det är en blandad skara tjejer och killar i alla åldrar, från yngre tonår och uppåt, som möter oss. Ett varmt och vänligt mottagande. Alla förbereder sig för träning genom att snöra på sig de speciella kängor som krävs när man ska dra. En del har bälten som vid tyngdlyftning. Medan förberedelserna pågår tittar vi in i klubbhuset. Den är byggd för träning inomhus så man kan träna dragkamp även vintertid. Lokalen värms upp av en stor, vedeldad kamin.

Vedkamin

När vi kommer ut är träningen i gång och alla drar. Två gäng bestående av 5 - 6 personer är uppradade på två led, repet förenar dem och de drar rytmiskt tillsammans de ca 400 kg vardera som motsvarar ett motståndarlag. En lagledare som själv drar styr samspelet och taktiken. En av deltagarna berättar att Brunnsbergs IF ofta jobbar offensivt men det finns lag som satsar på en mer defensiv taktik. Det är fascinerande att se att ett lag kan bestå av mycket vältränade män med lång erfarenhet av dragkamp och yngre tjejer och killar som inte alls har samma muskelstyrka. Och det funkar. De tekniska momenten är många och samspelet är det avgörande. De mer erfarna instruerar kontinuerligt de yngre genom att uppmana till rakare rygg, ändrad benställning och knäböj i vissa draglägen. Mental coachning är också viktigt. ”Under matcher kan det vara direkt avgörande vilken mental inställning teamet har” berättar Daniel, en av killarna.

Skor

Passen påminner nästan om intervaller. Ett drag (lyft på 400 kg) tar ung 1 – 4 minuter. Därefter vila och sen i gång igen. Kvällen avslutas med några riktiga matcher. Två lag mot varandra. Ett riktigt kraftprov där ett lag till slut drar markeringen över på sin sida och då är matchen klar.

Brunnsbergs IF och den mysiga miljön utstrålar gemenskap som på riktigt omfamnar alla. Den sociala gemenskapen är naturligtvis central i en liten by som Brunnsberg där föreningen utgör en naturlig samlingsplats som samtidigt erbjuder en riktigt rolig idrott.

Text: Eva Lignell, verksamhetschef

Sidan publicerades: 17 juli 2023