Guldägget - När modellflyget inte är prioritering ett

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

RF-SISU Dalarna delar denna gäst-berättelse om medmänsklighet och empati. Samt vad en idrottsförening mer kan betyda än själva idrotten.

Under våren 2022 hörde två av våra medlemmar av sig till klubben och ställde frågan om vi kunde arrangera en välgörenhetstävling.

Elin och Jesper Larsen har under många år försökt bilda familj och det har visat sig svårt. De ville arrangera en pylontävling där överskottet skulle gå till forskning inom IVF (ofrivillig barnlöshet) vid Karolinska Institutet i Solna.

Klubben nappade självklart på detta och nedan följer ett reportage från tävlingarna som hölls 20-21 augusti på klubbens fält vid Ljusterängarna i Säter. Överskottet från tävlingarna som gavs det passande namnet Guldägget.

Guldägget - välgörenhetstävling

Ibland är det inte själva modellflyget och tävlandet som kommer i första hand. Ett sådant exempel är välgörenhetstävlingen i pylon, döpt till Guldäggsracet 2022, som Elin och Jesper Larsen arrangerade tillsammans med sin klubb, Södra Dalarnas Radioflygklubb den 20–21 augusti.

Allt överskott från två dagars tävlande gick oavkortat till forskning om ofrivillig barnlöshet, ett ämne som Elin och Jesper brinner för. Hela deras klubb ställde helhjärtat upp och jobbade hela helgen för att tävlingen skulle kunna genomföras och eftersom klubben är vana tävlingsarrangörer flöt det hela på lika bra som vanligt. Tillsammans med sponsorer och med lottförsäljning, startavgifter, mat, fikaförsäljning och frivilliga bidrag får vi hoppas att det blev en rejäl slant till forskningen.

Guldägget

Just ja, hur gick själva tävlingen? På lördagen blev finalen i Svenska Mästerskapet i Q500 ett rent klubbmästerskap med Roger Eriksson som segrare, Andreas Proos tvåa och Jesper Larsen på en tredje plats. Alla från samma klubb, SDRFK. Samma dag kördes F3R (Super Q), där slutade finalen med seger för Simon Nyholm, Ludvika RFK.

Flygare Guldägget

På söndag kördes F3T (Q40) och F3D. Segrare Kenneth Johansson respektive Emil Broberg. Kan nämnas att Emil satte nytt svenskt och nordiskt rekord i F3D på 53,76 sek. Hans snitt på hela tävlingen blev 55,10……världsklass! Han visade tydligt varför han tidigare i somras vann Pylon-VM i USA. Hans far Gunnar som blev tvåa, hack i häl på Emil, försvarade på det viset sitt brons på samma VM.

Men som sagt – ibland finns det viktigare saker här i världen än att flyga modellflyg. Och kan man sen kombinera flygandet med något som verkligen betyder något så tror jag att jag kan prata för alla andra: Man åker hem på söndag eftermiddag med ett leende och ett ganska så gott samvete.

1-3 pris Guldägget

1:a Roger Eriksson 2:a Andreas Proos 3:a Jesper Larsen alla från arrangörsklubben SDRFK.

Jesper och Elin Larsen Gulägget

Elin och Jesper med Jespers 3:plats pokal i form av ett guldägg.

Arenan Guldägget

En fin symbolik med ett guldägg målat på gräset vid startlinjen.

Klubbens bidrag till forskning inom IVF

Överskottet från tävlingarna gav 13 188 kronor och klubben sköt till medel så att vi kunde bidra med 15 000 kronor till forskning inom IVF.
/Ulf Höglin, ordförande Södra Dalarnas Radioflygklubb

Text: Thomas Nyblom - Södra Dalarnas Radioflygklubb
Bild: Thomas Nyblom och Ulf Höglin -Södra Dalarnas Radioflygklubb

Sidan publicerades: 22 september 2022