3,5 miljoner från Arvsfonden för projektet Seniorkul – idrott för äldre

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning och projektledare Karin Boström RF-SISU Dalarna, tillsammans med delar av pilotprojektets deltagare.
Foto: David Wallman

– Vi är glada att få denna möjlighet, att kunna erbjuda aktiviteter för våra äldre i Dalarna. Det är aldrig för sent att börja träna och vi hoppas verkligen att vi kommer att nå ut till många, säger Karin Knalin Boström som är projektledare och idéspruta till projektet Seniorkul – idrott för äldre.

Projektets syfte och mål

Att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för målgruppen äldre personer. I projektet ska äldre få möjlighet att prova olika typer av fysiska aktiviteter för att på så sätt förbättra sin hälsa och samtidigt lockas in i föreningslivet.

Projektet kommer drivs i nära samverkan med idrottsföreningar i Dalarna samt föreningar som samlar äldre personer i regionen.

Efter projektet ska metoder för samverkan finnas i regionens alla kommuner och fler föreningar ska erbjuda aktiviteter anpassade för äldre personer. Fler äldre ska vara aktiva i föreningslivet och ha möjlighet att stärka sin hälsa både fysiskt och psykiskt.

Pilotprojektet i Smedjebacken

Genom vårt pilotprojekt i samarbete med Smedjebackens Kommun och lokala föreningar har ca 20 glada pensionärer träffats två gånger varje vecka, under tio veckor. De har erbjudits ett ”smörgåsbord” av olika aktiviteter. Det har orienterats, spelats gåfotboll, gåhandboll, pickelball, tennis med studs samt svingats med golfklubbor. Dessutom har gruppen dansat, provat judo och lite ridning, ja listan med aktiviteter har varit lång.

Tack vara medel från Arvsfondens kommer vi kunna erbjuda äldre i Dalarna liknande möjligheter.

Boka ett möte för information

Kommuner som är intresserade kan höra av sig till Karin Boström för att boka in ett möte.

 

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 28 oktober 2022