3 miljoner mindre till Malungs IF

Sidan uppdaterades: 2 december 2022

Den 12 till 18 juli i år skulle Dansbandsveckan i Malung gått av stapel- men i år bryts en lång tradition när den ställts in pga corona. I normalfall brukar ca 70 dansband spela upp till dans för de 41 000 besökarna.

I år står Orrskogen i Malung utan besökare.

Idrottsrörelsen drabbas hårt av restriktionerna som följer av coronapandemin. Det är förbjudet att samla fler än 50 personer på samma ställe. Något Dansbandsveckan i Malung överstiger mångdubbelt varje sommar.

Malungs IF är en av många idrottsföreningar som är aktiva och arbetar under Dansbandsveckan för att evenemanget ska kunna genomföras. Detta är också en av föreningens viktigaste inkomstkällor under året.

När Dansbandsveckan ställts in för att minska risken att sprida coronaviruset, så påverkar det ekonomin för Malungs IF på ett mycket påtagligt sätt. Det innebär att föreningens största intäktskälla försvinner.

De evenemang som skulle genomföras perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som Dansbandsveckan finns inte den möjligheten.

- Jag tycker det är bra att alla föreningar som arrangerade större cuper och tävlingar under våren kunde få lite stöd att hantera alla tappade intäkter och kostnader. Men vi behöver också stöd. Jag hoppas verkligen att regeringen förlänger vårens stöd över sommaren säger Sten-Inge Eriksson, ordförande i Malungs IF som nu tappar 3 miljoner kronor i intäkter.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Men förbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett särskilt stöd på grund av coronakrisen.

- Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Riksidrottsförbundet har dialog med regeringen, men har inte fått något besked om det blir ett förlängt stöd.

- Om Stefan Löfven och Amanda Lind förstår vad vi inom idrottsrörelsen betyder för våra ungdomar i Dalarna så borde de också förstå hur viktigt det är att vi och alla tusentals idrottsföreningar klarar oss igenom krisen säger Sten-Inge Eriksson, ordförande i Malungs IF.

Text: Peter Berglund, distriktsidrottschef

Tidigare har Dagen Nyheter skrivit om:
Malungs IF gör miljonförlust på inställd dansbandsvecka: ”Själva grunden för vår ekonomi”
https://www.dn.se/sport/malungs-if-gor-miljonforlust-pa-installd-dansbandsvecka-sjalva-grunden-for-var-ekonomi/

RF-SISU Dalarna önskar Dansbandsveckan lycka till med den digitala satsning samt mycket dans och rörelse till alla danspar.
www.dansbandsveckan.se

Sidan publicerades: 16 juli 2020