Hem / Vi arbetar med / Elitidrott

Elitidrott

RF-SISU Västra Götalands har som mål att samordna distriktets elitidrott. Vi vill underlätta och utveckla möjligheterna för elitidrottare, elittränare och motsvarande genom allt från utbildning till testverksamhet.

Elitidrottare med höga målsättningar är viktiga förebilder för barn och ungdomar. De som väljer att idrotta på elitnivå är ofta ambitiösa både i idrotten och i framtida arbetsliv.

Erfarenhet visar att de idrottare som tillhör breddeliten, precis under kravet för att få SOK-stöd, som studerar eller arbetar deltid eller heltid har väldigt svårt att få ihop vardagen och med det möjligheten att kunna göra en ordentlig elitsatsning.

Ett yrkesliv efter idrottskarriären

Det är en tuff utmaning att idrotta på elitnivå och samtidigt skaffa sig den support och trygghet som de flesta eftersöker. RF-SISU Västra Götaland arbetar för socialt ansvarstagande elitidrott.

Samtliga elitidrottare bör tänka på vad man gör vid sidan om idrotten för att vara förberedd den dag då karriären avslutas. Forskning visar att elitidrottare som studerar också är mer framgångsrika inom sin idrott än andra elitidrottare vid de olympiska spelen.

Vårt samarbetet med Riksidrottsuniversitetet

Sedan 2015 är RF-SISU Västra Götalands en viktig samarbetspartner till Riksidrottsuniversitetet (RIU) i Göteborg. Vår uppgift är i första hand att förbättra idrottsmiljön för de studenter som idrottar på elitnivå och samtidigt läser på Göteborgs Universitet eller Chalmers.

Vi försöker även stötta de idrotter med mindre erfarenhet av studier i samband med elitidrott, genom att erbjuda möjligheter till utbildning för elitidrottare med olika studiebakgrund. 

Läs mer om vårt arbetet med Riksidrottsuniversitetet

Vi bygger nätverk

I vårt distrikt finns många framgångsrika utövare, tränare och föreningar. Vårt mål är att underlätta för dessa att under olika former träffas och utbyta erfarenhet för att nå högre höjder.

Läs mer om vårt arbete med nätverk

Utbildning för elitidrottare

RF-SISU Västra Götalands är övertygade om att ökade kunskaper är en nyckelfaktor till en bättre elitverksamhet. Vi är därför involverade i ett flertal utbildningsaktiviteter inom området.

Läs mer om vårt arbete med utbildning för elitidrottare

Elitidrott hos Riksidrottsförbundet

På Riksidrottsförbundets hemsida kan du läsa mer om hur idrottsrörelsen strävar efter att ge svenska idrottsutövare och funktionärer bästa möjliga förutsättningar att hålla världsklass i många olika grenar. 

Läs mer om elitidrott på Riksidrottsförbundets webb