Villa Lidköping BK först ut i projektet Motverka sexuella övergrepp

Med stöd från Jämställdhetsmyndigheten inleddes i september ett tvåårigt utbildningsprojekt för att motverka sexuella övergrepp inom idrotten. Först ut att utbilda sig inom projektet var Villa Lidköping BK som samlade ett stort antal styrelseledamöter, tjänstepersoner och ideella ledare för att utveckla en än tryggare föreningsmiljö.

Sidan uppdaterades: 20 februari 2024

Under kvällen kom de engagerade deltagarna fram till flera konkreta utvecklingspunkter som till exempel att:

  • kontakta kommunen för att sätta upp låsbara skåp för förvaring av mobiltelefoner/kameror när spelare umgås i omklädningsrummen och därmed underlätta för spelare att följa regler om att mobiler inte är tillåtna i omklädningsrumsmiljön.
  • förtydliga en policy om att inte spela musik med sexistiska, nedvärderande texter i arena, omklädningsrum, buss och andra föreningssammanhang.
  • se över vilka teoretiska moment för spelare som kan bidra till en än tryggare kultur i lagen och föreningen.

Föreningen har sedan tidigare en krisplan för allvarliga händelser och de har också jobbat med materialet In or Outside the Box i några av sina ungdomslag, för att motverka sexistiska jargonger. Mycket glädjande är också att flera av föreningens förebilder från representationslag deltog under utbildningskvällen.

Hittills har Frölunda HC, GAIS, IK Ymer, Skövde AIK, Pixbo Innebandy och ett antal ytterligare föreningar anslutit sig till projektet. Deltagandet innebär att en utvald grupp av ledare och/eller organisationsledare genomgår en kostnadsfri utbildning på tre timmar i sin föreningslokal där de får en kunskapspåfyllning för att kunna förebygga, upptäcka och hantera sexuella övergrepp inom idrotten. Vi konkretiserar hur föreningen kan agera utifrån flera olika perspektiv, för att föreningen ska upplevas som och vara en så trygg plats som möjligt för medlemmarna. Projektet finansieras av Jämställdhetsmyndigheten och genomförs i samarbete mellan RF-SISU Västra Götaland, utbildnings- och stödorganisationen Maana samt Göteborgs universitet.

Under 2024 kommer 24 stycken föreningar att utbildas. Ett fåtal platser finns kvar att fylla i projektet. Vill er förening delta i projektet, kontakta projektledare Thomas Gehöör på thomas.gehoor@rfsisu.se eller 070-926 58 94.

Här kan du läsa mer om utbildningen Motverka sexuella övergrepp

Sidan publicerades: 20 februari 2024