Sundsvall Mosquitoes vände negativ trend – har ökat med 35 procent

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Sundsvall Mosquitoes är en av många idrottsföreningar som drabbades hårt av medlemstapp under pandemin. För att vända utvecklingen såg de att ett stort arbete med rekrytering behövdes göras.

En stor föreningskonferens hösten 2021 blev starten för vägen tillbaka, föreningen samlade ihop sina medlemmar som satte sig ner och diskuterade hur läget var, vad som behövs göras och hur de skulle göra det. Under föreningskonferensen enades medlemmarna om tre områden att satsa vidare på, organisationen, rekrytering och kommunikation.

– Det kom många goda idéer ur den konferensen, vi hade väldigt givande diskussioner, säger styrelserepresentanten Kent Sjölund.

Diskussionerna skapade underlag för vidare arbete

Efter konferensen, som bland annat bekostades med återstartsstöd, började det riktiga arbetet. Några representanter satte sig ner i det vi kallar en lärgrupp, det vill säga snack, dialog och idéarbete i mindre grupper kring det som är aktuellt och relevant. Detta för att sätta arbetet med de olika områdena som medlemmarna kom fram till i rullning.

Lärgruppen är den vanligaste verksamhetsformen när föreningar och RF-SISU samverkar inom idrottsrörelsens folkbildning. Det är ett väldigt enkelt sätt att utvecklas gemensamt inom föreningen.

Läs mer om lärgrupper och hur ni kan göra i er förening

Det viktigaste området, rekrytering, som föreningens medlemmar tillsammans kom fram till, började planeras direkt för en rejäl satsning under våren. Gruppen kom fram till några fokusområden som prov-på tillfällen, skolbesök, frilufdagar, lovaktiviteter med mera.

– Arbetssättet med dialog i grupper är något vi ser som väldigt givande och har lett till att vi fått alla dessa idéer som vi nu drivit igenom, säger Kent Sjölund.

Redan nu kan Sundsvall Mosquitoes konstatera att satsningen har gett effekt. Hittills har föreningen växt med 35 procent, och de ser fortsatt ett stort intresse. Men än är inte föreningen nöjd, utan siktar på att växa ännu mer. Sundsvalls Mosquitos har även för inte så länge sen byggt ut sin anläggning med en inomhushall, bland annat med hjälp av anläggningsstöd. Inomhushallen har inneburit ett enormt lyft för föreningen.

Kan träna oftare och mer

– Vi kan träna både kast och slagning med hårda bollar utan att förstöra inredningen, eftersom vi har nät som skydd. Och vi kan ju träna betydligt mer än tidigare, då vi inte är beroende att få tider i kommunens hallar säger Kent Sjölund.

Hallen har också gett skjuts till föreningens arbete med rekrytering, med grupper som kan hålla i gång utan allt för långa höst- och vinteruppehåll.

– Vi vill inte ha alltför långt höstuppehåll för att inte riskera att tappa intresset hos barn som vi nyligen fått in. Vi hoppas kunna få dem att börja träna regelbundet om vi kör i gång med träningar redan nu, säger Kent Sjölund.

Text och foto/film:
Madelene Wiig
madelene.wiig@rfsisu.se

Sidan publicerades: 18 oktober 2022

Kontakt

Li L'Estrade

Kommunikatör

0104764911

Kommunikationsansvarig, media, intressepolitik