Bilda idrottsförening

Sidan uppdaterades: 2 februari 2023

Var tredje svensk är medlem i en idrottsförening. Idrotten är vår överlägset största och mest levande folkrörelse, med cirka 19 000 föreningar i 72 specialidrottsförbund (SF). Här hittar du information om att bilda förening.

Att driva en idrottsförening är både stimulerande och roligt. Men det finns saker att fundera över innan du startar föreningen. Bland annat bör du vara klar över varför du vill bilda en förening. Med föreningen följer också ett ansvar.

En idrottsförening ansluts inte direkt till RF utan ansöker om medlemskap i ett eller flera av RF:s medlemsförbund, specialidrottsförbund (SF). Ansökan om medlemskap i SF görs i ett digitalt ansökningsformulär via IdrottOnline. Tänk också på att en idrottsförening måste ha stadgar, ett dokument som beskriver regler och ramar för föreningens verksamhet.

Behöver ni stöd och råd för att komma igång med föreningen är ni välkomna att höra av er till oss på RF-SISU Västernorrland. Vi kan tipsa er om vad ni bör tänka på för att föreningen ska få en lyckad start. Med en bra bas att stå på undviker ni eventuella problem som kan uppstå längre fram.

På Riksidrottförbundets webbplats hittar du mer information kring att bilda idrottsförening.

Ta kontakt med RF-SISU Västernorrlands idrottskonsulenter i din kommun för mer information om att bilda en idrottsförening.

Sidan publicerades: 14 november 2022

Kontakta din idrottskonsulent

Hantera registerutdrag

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.