Foto: Bildbyrån

För dig som har fått FaR®

Sidan uppdaterades: 8 november 2023

För dig som ordinerats Fysisk Aktivitet på Recept (FaR®) och önskar extra stöd hjälper Friskvårdslotsen dig med motivationsstöd samt hjälp med att hitta en lämplig aktivitet.

Så här går lotsningen till:

  • Du får ett recept på fysisk aktivitet via hälso- och sjukvården. I samband med förskrivningen av receptet har du möjlighet att ge samtycke till kontakt med Friskvårdslotsen.
  • Om du tackat ja till lostning tar Friskvårdslotsen kontakt med dig via telefon eller e-post inom kort. Du kan också själv ta kontakt med Friskvårdslotsen.
  • Lotsningen sker via telefon och består av ett inledande samtal samt två till tre uppföljningssamtal under en period av cirka sex till åtta månader.
  • Friskvårdslotsen ger stöd och vägledning utifrån ditt recept samt hjälper dig att hitta den aktivitet som passar dig och ditt intresse. Dessa aktiviteter finns utanför sjukvården, hos föreningar och träningsanläggningar runt om i Uppland. Du betalar själv din träning och högkostnadsskyddet gäller inte. Friskvårdslotsen har kunskap om aktiviteter i olika prisnivåer. I aktivitetskatalogen Motion i Uppland hittar du mer information om olika aktiviteter.
  • Efter avslutad lotsning skickar Friskvårdslotsen en återrapportering till den som skrev ditt recept.

Tänk på att:

  • Friskvårdslotsen kan inte ha kontakt med socialtjänst, Försäkringskassan eller andra myndigheter gällande till exempel ekonomi.
  • Friskvårdslotsen kan inte ansöka eller lämna intyg om ledsagare/färdtjänst.
  • Friskvårdslotsen kan inte tillgång till Region Uppsalas journalsystem och kan inte boka tider inom vården.
  • Friskvårdslotsen kan inte anmäla till aktiviteter via till exempel webbsidor/anmälningslänkar.

Filmer

Den första filmen beskriver hur kontakten med Friskvårdslotsen går till när du har fått ett FaR®. I den andra filmen får du information om hälsoeffekter av att röra på sig och vara fysiskt aktiv.

Filmerna teckenspråkstolkade

Filmerna på engelska

Filmerna på arabiska

Sidan publicerades: 9 november 2022

Öppettider

Vill du höra av dig når du oss säkrast på vardagar kl. 9-15. Observera att vi ofta är upptagna i telefon. Hör i så fall av dig via mejl, så bokar vi en telefontid som passar dig.

Motion i Uppland

I aktivitetskatalogen hittar du information om olika aktiviteter runt om i Uppland.