Foto: Eva Dovebris

Prova på-dag på 40 skolor för 8000 barn

Idag är det Idrottens dag! Omkring 8 000 barn på 40 skolor i sju uppländska kommuner får prova på olika idrotter och inspireras till rörelse och träning.

Sidan uppdaterades: 18 september 2023

Idag arrangeras Idrottens dag runt om i landet. Totalt deltar 400 skolor och omkring 80 000 barn får möjlighet att röra på sig och testa olika idrotter. I Uppland deltar 40 skolor i sju kommuner: Enköping, Heby, Knivsta, Norrtälje, Tierp, Uppsala och Älvkarleby.

-Med Idrottens dag vill vi bygga broar mellan skolan, barnen och idrotten. Vi hoppas att fler barn får upptäcka hur roligt det är med rörelse och fysisk aktivitet och därigenom hitta glädjen och gemenskapen i en idrottsförening. Målet är att fler ska vilja, våga och kunna idrotta hela livet, även de barn som idag är minst aktiva, säger Wilhelm Widerholm, projektledare för Rörelsesatsning i skolan hos RF-SISU Uppland.

Mycket att prova på under Idrottens dag

På Idrottens dag får barnen prova på många olika aktiviteter, både sådana som skolorna själva håller i och aktiviteter som arrangeras av lokala idrottsföreningar. I Uppland deltar ett tjugotal idrottsföreningar inom 15 olika idrotter. På Bålbroskolan i Rimbo kan barnen testa på basket, fotboll, handboll, orientering och tennis.

En av föreningarna på plats är Rånäs Orienteringsklubb.

-Vi är med på Idrottens dag, eftersom vi vill att fler barn och ungdomar ska få prova på orientering och vilja börja i vår förening. Under pandemin har vi inte gjort någon nyrekrytering, så Idrottens dag blir som en nystart, säger Juha Maanmies, som är ledare hos Rånäs Orienteringsklubb.

En annan förening som är med på Idrottens dag är Rimbo Tennisklubb, som sedan tidigare har ett samarbete med flera skolor på orten.

-Vi försöker komma ut mycket i skolorna för att visa att vi finns. Det finns många barn som aldrig får chansen att prova på någon idrott på fritiden. Genom att samarbeta med skolorna når vi alla barn, förklarar Peder Uebel, tränare hos Rimbo Tennisklubb.

Rörelsesatsning i skolan skapar förutsättningar för alla barn

Flera av skolorna som deltar på Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU Uppland. Sara Björklund är rektor på Bålbroskolan och berättar att de valde att delta i Rörelsesatsningen för att kunna skapa förutsättningar för alla barn att röra på sig och för att få in mer rörelse under den samlade skoldagen.

-Vi vill att alla barn ska få möjlighet att utveckla sin egen rörelsebank, berättar Sara.

Felix Svensson och Camilla Bohlin är lärare i årskurs 1 Blå på Bålbroskolan. De lyfter de fram skolans rörelsecoacher och deras arbete med att skapa en kreativ skolgårdsmiljö och roliga rastaktiviteter som en framgångsfaktor för Rörelsesatsning i skolan. Läs mer om Rörelsesatsning i skolan här

Idrottens dag en del av European School Sports Day

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med RF-SISU Uppland, övriga 18 RF-SISU-distrikt samt lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

Deltagande skolor per kommun

Uppsala

Alunge skola, Bergaskolan, Björklingeskolan, Bälinge skola, Fredrika Bremerskolan, Domarringens skola, Eriksskolan, Gamla Uppsala skola, Gåvsta skola, Hågadalsskolan, Ekuddenskolan, Flogstaskolan, Johannesbäcksskolan, Liljeforsskolan, Pluggparadiset, Rosendals skola, Stavby skola, Stordammens skola, Storvretaskolan, Stenhagenskolan, Sverkerskolan, Tiundaskolan, Uppsävjaskolan, Västra Stenhagenskolan, Vattholma skola, Ångelstaskolan och Årstaskolan.

Enköping

Enöglaskolan, Grillbyskolan, Robinson Fanna, Robinson Husberg, Robinson Svedia

Heby

Östervåla skola

Knivsta

Högåsskolan och Ängbyskolan

Norrtälje

Bålbroskolan, Wigulfskolan

Tierp

Tallbackskolan

Älvkarleby

Bodaskolan, Rotskärsskolan, Sörgärdets skola och Älvboda skola

Sidan publicerades: 24 september 2021