FOTO: FOC Farsta hockey

I FOC Farsta kan alla börja med ishockey

Till FOC Farsta ishockey är alla välkomna som vill börja med ishockey. En satsning som sticker ut är ”Easy Hockey”, där nybörjare i tonåren tar sina första skär som hockeyspelare. Nu är föreningen nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsförening”.

Sidan uppdaterades: 10 februari 2023

Fokus i FOC Farsta är att se ishockeyn i ett bredare perspektiv.

– Jag har varit i föreningar där det är mycket elitfokus, det är inte vårt största mål. Vi vill utbilda bra människor, inte bara ishockeyspelare, säger sportchefen Niklas Harju.

En viktig del i att inkludera barnen och ungdomarna i föreningen är spelarrådet.

– Där skickar jag ut frågor till varje lag som varje spelare fyller i. Det kan handla om vad de saknar på träningarna men också frågor som handlar om trivseln i laget.

Allt spelarna fyller i är anonymt. Niklas Harju läser alla svar och lyfter dem därefter med tränare för samtliga lag.

– Det kan vara saker som känns små, men som kan vara jobbigt för spelare. För ett tag sedan blev det stökigt på en träning när ingen vuxen var med på uppvärmningen. Efter det såg vi till att de vuxna var med. Då blev det snabbt en bättre miljö igen.

– Mycket av det som kommer fram genom barnens svar hade vi aldrig fått reda på annars, så det fungerar jättebra.

För den som vill börja spela ishockey ska det alltid finnas en plats i FOC Farsta.

– Easy hockey är för nybörjare som vill börja spela hockey lite senare. De flesta som börjar med ishockey startar i hockeyskolan när de är runt sex år. Det är ofta svårt att börja när du är 13-14 år. Det är för dem vi har Easy Hockey.

– Idag har vi 16 spelare, födda mellan 2007-2011 i laget. Det är kul att prata med föräldrar som hört av sig till föreningar men fått nej och att de slutligen kunnat börja hos oss genom Easy Hockey.

Mycket av fokus i kommunikationen från tränarna till spelarna är hur du är som lagkamrat, snarare än hur många mål du gör.

– Vi pratar mycket om hur vi ska behandla varandra. Det räcker inte med att vara bra på ishockey. Det handlar om hur du är i laget och vara en bra kompis. VI vill förmedla en större bild och signalera att det inte handlar om den som skjuter hårdast eller åker snabbast.

Niklas Harju betonar hur hela föreningen drar åt samma håll.

– Det finns en röd tråd i föreningen och vi har ett bra samarbete mellan styrelse och tränare och ner till lagen. Här kör inget lag kör sitt eget race.

Sidan publicerades: 2 februari 2023