Snättringe SK Orientering är Årets barn- och ungdomsförening

Gemenskap över generationsgränserna och en träning som är anpassad efter varje individ. I Snättringe SK Orientering är det fokus på att alla ska trivas. Nu tilldelas föreningen RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets Barn- och ungdomsförening.

Sidan uppdaterades: 10 oktober 2022

– Vi är väldigt glada och stolta över att ta emot det här priset, säger Nadja Dahlström, ordförande för Stättringe SK Orientering.

Juryns motivering:

Föreningen har anpassat och lyft in barn, unga och vårdnadshavare som tillsammans skapar en samhörighet. När barnen har träningar får vårdnadshavare chansen att prova orientering. De unga ledarna är både aktiva som orienterare och ledare. Medlemsavgiften är låg och då ingår alla tävlingar och utrustning, vilket gör att fler kan vara med. Föreningen sticker ut eftersom fler kan vara med oavsett ålder eller ekonomiska förutsättningar. Årets barn och ungdomsförening är Snättringe SK Orientering från Huddinge, som även belönas med 10 000 kronor till barn och ungdomsverksamheten.

 

Varje torsdag året runt ses Snättringe SKs medlemmar i skogen vid Källbrink IP i Huddinge för gemensam träning. De yngsta är sex år, de äldsta 70.

– Det är speciellt när man kan träna tillsammans oavsett ålder som i orientering, det skapar en härlig gemenskap och klubbkänsla när barnen kan träna med de som är äldre, säger Nadja Dahlström, ordförande.

Att börja sent i orientering är enkelt.

– Det är en ganska svår sport, men att börja när man är 16 år är ändå väldigt enkelt, då vi har individanpassade träningar, säger Nadja Dahlström och fortsätter:

– Barnen och ungdomarna kommer till träningarna med olika mål, därför är det otroligt viktigt för oss att anpassa vår verksamhet efter det. En del tränar för att nå bra resultat på tävlingar, andra kommer för att motionera, men de flesta är där för att träffa och ha kul med sina kompisar. I slutändan är det viktigt att våra träningar är lustfyllda för alla.

FOTO: Henrik Norell

På sommaren har föreningenWild Camp” ett oerhört populärt sommarläger för barn i området, där de flesta normalt sett inte håller på med orientering.

– De som håller i ”Wild Camp” är främst våra unga ledare. Det är ett orienteringsläger med fokus på lek i skogen. Ungdomarna växer och utvecklas som ledare när de får ta hand om de yngre barnen.

När barnen har träningar får föräldrar chansen att prova på orientering.

– Genom det får de en förståelse för idrotten och har även något att göra i stället för att titta på.

Föreningens låga medlemsavgift på 350 kronor för barn och ungdomar per år sticker ut och gör att verkligen alla kan vara med.

– I medlemsavgiften ingår även alla tävlingar och pannlampa som man kan låna på träningarna. Sedan kan den som vill lägga upp inlägg på vår hemsida och Facebooksida om de har klubbkläder som inte används längre. Dessa kläder kan man köpa billigt eller ärva, säger Nadja Dahlström.

FOTO: Lars Rönnols

Hur jobbar ni med utbildning av unga ledare?

– Vi ser gärna att så många som möjligt går RF-SISU Stockholms grundtränarutbildingar samt att de vill vara med på Stockholms Orienteringsförbunds ”Ungoteket”(länk). Efter att en del unga ledare var med i Ungoteket arrangerade de en uppskattad inomhustävling förra säsongen, säger Nadja Dahlström.

Hur har verksamheten fungerat under Corona?

– Under perioden efter jul då det inte var tillåtet med organiserad träning hade vi digitala gympapass på tisdagar. Vi mejlade även ut förslag på övningar som ungdomarna kunde göra själva eller tillsammans med sina föräldrar på valfri dag.

Nu är träningarna i gång igen som vanligt.

– Det vi tagit bort är ombyte i omklädningsrummen och det uppskattade gemensamma fikat som föräldrar ordnar med till varje träning. Kartorna till träningarna kan man ladda ner på vår hemsida. Vi har också varit noga med att inte ha för stora samlingar och att det är mellanrum mellan de aktiva, säger Nadja Dahlström och fortsätter:

– Annars har vi ju haft tur att vara en utomhusidrott, vi har kunnat fortsätta relativt normalt med verksamheten.

Läs mer om utmärkelsen "Årets Barn och Ungdomsförening här".

Pontus Gyllensten

Sidan publicerades: 25 mars 2021