Antidoping

Sidan uppdaterades: 16 februari 2024

Den 1 januari 2021 fick Sverige en ny Nationell Antidopingorganisation, Antidoping Sverige. För att klara den nya världsantidopingkodens krav (2021) om en från idrotten oberoende organisation och för att stärka det svenska arbetet mot doping inom idrotten har Riksidrottsförbundet bildat en stiftelse, Antidopingstiftelsen, som äger Antidoping Sverige AB. Den nya nationella antidopingorganisationens verksamheten bedrivs numera av Antidoping Sverige.

Rent spel

All idrott bygger på rent spel. Att ha nolltolerans mot doping inom idrottsrörelsen i Sörmland är en självklarhet och därför arbetar vi på RF-SISU Sörmland förebyggande mot doping.

Rent spel betyder att den som vinner kan glädja sig över en schysst seger, att förloraren kan känna sig trygg i att ha förlorat i ärlig kamp och att åskådaren kan njuta av idrottsprestationen, förvissad om att resultatet inte är en följd av förbjudna metoder. För att nå målet förs kampen mot doping med olika medel på alla nivåer inom idrottsrörelsen.

Alla behöver känna till dopingreglerna

Som medlem i en idrottsförening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Du är själv ansvarig för att känna till och följa dopingreglerna.

Man brukar säga att kunskap förebygger doping. Idrottsföreningen kan bidra till en ren idrott genom att ta fram en antidopingpolicy och kontinuerligt utbilda aktiva, ledare och föräldrar i frågan.

Mer information om utbildningar, dispenser, listor, kontroller och annat hittar du på webbplatsen Antidoping Sverige.

RF-SISU Sörmlands antidopingarbete

Som Riksidrottsförbundets regionala organisation ger vi idrottsföreningar- och förbund i länet stöd, råd och utbildning i antidopingfrågor. Vi genomför även, på uppdrag, ett antal dopingkontroller varje år och vi ansvarar för att diplomera aktörer utanför föreningssfären,till exempel privata gym, som deltar i den gemensamma satsningen Prodis – 100 % ren hårdträning fri från doping.

Regionala nätverket Prodis

RF-SISU Sörmland är samordnare i länet för det nationella antidopingnätverket Prodis som arbetar för att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopingpreparat.

100% Ren Hårdträning

Med Prodis arbetsmetod 100% Ren Hårdträning arbetar vi aktivt mot användandet av anabola androgena steroider och andra dopingpreparat på träningsanläggningar i Sörmland. Arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning innebär att träningsanläggningar, polisen, kommunen och andra aktörer samverkar för att minska tillgången till och användningen av dopingpreparat på våra träningsanläggningar.

Lämna dopingtips

Riksidrottsförbundet har upprättat en webbaserad tipsfunktion, så kallad Visselblåsarfunktion, där vem som helst som misstänker dopingaktiviteter inom idrotten kan lämna information anonymt. Tipsaren kan också föra anonym dialog med Antidoping Sverige.

Det finns en miniflyer (visitkort-storlek) och affisch (70x100 cm) som du kan beställa kostnadsfritt genom att mejla till info@antidoping.se

Sidan publicerades: 11 oktober 2022

VACCINERA KLUBBEN

En e-utbildning för föreningar som vill ta fram en antidopingplan och arbeta strategiskt mot dopning.

REN VINNARE

En e-utbildning riktad till idrottsutövare och ledare.