Många vinster när Habo IF jobbar med utbildningsplan

RF-SISU Småland är den småländska idrottens studieförbund. Vi skapar förutsättningar för folkbildning och utbildning i idrottsföreningar och idrottsförbund. Våra idrottskonsulenter kan bland annat hjälpa till att göra en utbildningsplan i föreningen. Vi pratade med Jonas Andersson, idrottskonsulent på RF-SISU Småland i Habo kommun, och Niklas Bohman, verksamhetsledare i Habo IF, för att få reda på mer hur arbetet går till.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2023

Utbildningsplanen gör det möjligt för föreningar att ta del av RF-SISU Smålands resurser för folkbildning. Det kan handla om att vi kan ta föreningens kostnader för exempelvis utbildningsmaterial, arvode till föreläsare, lokalhyra och pedagogiska hjälpmedel/digitala hjälpmedel.

– Utbildningsplanen görs i ett Excel-dokument och är en sammanställning över föreningens plan för lärgrupper. Planen är uppdelad i bland annat föreningens olika möten, teori för ledare i de olika lagen och teori för spelare i de olika lagen. Dessa möten är alltså lärgrupper och omvandlas sedan i lärgruppstimmar som omvandlas till resurser, berättar Jonas och fortsätter:

– Om man har en vettig utbildningsplan behöver man inte släcka så många bränder. Vi utgår från föreningens egen utbildningsplan gentemot tränare, styrelse och aktiva och sedan fyller vi på där och kollar vad RF-SISU Småland kan gå in och stötta med. Habo IF hade till exempel en värdegrundsföreläsning som vi kunde gå in och ta kostnaden för.

Jonas och Niklas har samarbetat i cirka 5 år kring arbetet med utbildningsplan och det är tredje året som Niklas arbetar med lärgruppsrapportering.

– Det är nog många föreningar som inte vet vilken hjälp man kan få via sin idrottskonsulent på RF-SISU Småland. Man kan få stöd både i form av utbildningar, föreläsningar och annat som man vill genomföra i föreningen, säger Niklas.

Så här kan ett samarbete mellan er förening och idrottskonsulenten se ut.

Vad ser Habo IF för vinning i att jobba med en utbildningsplan?

– Vi ser att nyckeln till att få en bra verksamhet är att utbilda tränare, ledare och styrelse. Utbildningen i sig är viktig men att vi kan rapportera in det och få medel tillbaka för att kunna hålla ytterligare utbildningar är guld värt, säger Niklas och fortsätter:

– Vårt samarbete funkar jättebra, jag har ganska bra koll på vad RF-SISU Småland kan ta för kostnader och så kan jag komma med egna förslag - det här vill vi göra i år. Och så kan jag och Jonas ha en dialog kring det. Sedan kommer Jonas ofta till oss och säger, nu har det här dykt upp, är det något som ni vill koppla på utbildningsplanen och jobba med?

Vilka utmaningar ser du i er förening?

– Idag är det jag som rapporterar in alla våra lärgrupper via Idrottonline. Men det finns en tanke att försöka pusha ut det i lagen och olika grupper som kan sköta det själva, men där är vi inte ännu. Då får vi lära upp ledarna i ännu en app, utöver laget.se, det vill säga appen i Idrottonline, och det steget har vi inte tagit ännu, avslutar Niklas.

Läs mer om idrottens folkbildning här på vår hemsida.

Här hittar du kontaktuppgifter till RF-SISU Smålands idrottskonsulent i din kommun – tveka inte att ta kontakt med oss!

Sidan publicerades: 18 oktober 2023

Niklas Bohman, verksamhetsledare i Habo IF:

”Bestäm vad ni vill i föreningen och vilken typ av förening ni vill vara. Se till att ta er dit med hjälp av RF-SISU Smålands idrottskonsulent och en utbildningsplan. Idrottskonsulenten har många tips och idéer att komma med och kan hjälpa till med lärgrupps- och utbildningsinsatser”.