Stolyoga och bastubad en sommardag i Ramsberg

Ramsbergs Ryttarkamrater är en av de drygt 2 000 föreningar som i våras beviljades Riksidrottsförbundets tillfälliga verksamhetsstöd Idrott 65+.
Vi kände att vi ville göra något för bygden och aktivera seniorer genom fysiska och sociala aktiviteter, säger Carina Lundkvist, ledamot i styrelsen.

Sidan uppdaterades: 25 augusti 2023

När Ramsbergs Ryttarkamrater sökte verksamhetsstödet var tanken till en början att erbjuda något klassiskt som tipspromenad och korvgrillning, men när idén om stolyoga dök upp kändes det helt rätt. Föreningen tog kontakt med en yogainstruktör som inte var sen att tacka ja. Trots sommarens utmanande väder lyckades de tajma en regnfri dag vid Ölsjöbadet i början på juli när det äntligen var dags för Stolyoga 65+. 23 personer kom för att delta och några nappade även på erbjudandet att bada bastu efteråt. Självklart bjöds det även på tilltugg och förfriskningar. Den äldsta var 89 år och cirka 10 personer har fortsatt att träffas regelbundet för att yoga i egen regi.

Att nå äldre målgrupper

Att locka med fika och sociala inslag brukar vara ett vinnande koncept när det kommer till att nå äldre målgrupper men hur de ska nås och i vilka kanaler de finns brukar vara svårare att lista ut. Carina berättar att de i första hand marknadsförde aktiviteten via inlägg på föreningens Facebook-sida.
– De som inte har Facebook fick det berättat för sig av vänner och bekanta, säger Carina.

Ramsbergs Ryttarkamrater är en liten landsbygdsförening som i första hand erbjuder ridning för privatryttare men som ofta engagerar sig för bygden. Tidigare har de beviljats projektstöd för att genomföra satsningar för barn- och unga, allt ifrån käpphästhoppning till påskäggsjakt. Det här är första gången som de gör en riktad satsning för seniorer och Carina berättar att de just nu undersöker möjligheten att fortsätta konceptet under vinterhalvåret:
– Vi letar efter lämplig lokal och så ska vi söka projektstöd via RF-SISU Örebro län.

Vill din förening också utveckla eller starta upp verksamhet för äldre? Ta kontakt med er idrottskonsulent och sök Projektstöd Idrott 65+!

Sidan publicerades: 25 augusti 2023