Stort att få representera Sverige i Barents Summer Games

10 idrotter, 550 aktiva idrottsungdomar och kamper mellan 3 länder. Haparandafriidrottaren Abdihamid Nur var glad över att få representera Sverige i Barents Summer Games i Tromsö.

Sidan uppdaterades: 11 december 2022

Helgen den 2-4 september 2022 avgjordes Barents Summer Games i norska Tromsö. Den svenska truppen bestod av närmare 150 personer från Norr- och Västerbotten med aktiva i idrotterna friidrott, bowling, fotboll, orientering, styrkelyft, skytte, tennis och brottning.

Barents Games ger ungdomar i Norge, Sverige och Finland möjlighet att tävla mot varandra, men minst lika viktiga är de mellanmänskliga mötena. Med mottot Sharing the arctic spirit ska utbytet bidra till bättre förståelse och tolerans för varandras likheter och olikheter.

För Haparandafriidrottaren Abdihamid Nur var det första gången han fick dra på sig den svenska landslagsdräkten - och det var också hans första besök i Norge.

-Det var något fint med att representera Sverige. Spelen i Tromsö var en fantastisk upplevelse, säger Abdihamid Nur som ingick i den svenska friidrottstruppen.

-När man reser lär man sig nya saker. Det var härligt att få kontakt med nya människor från Norge och Finland, men jag har också lärt känna friidrottare från Västerbotten som jag inte har träffat tidigare. Vi var ett lag som hejade på varandra, säger Abdihamid som gärna deltar i Barents Games igen om han får chansen i framtiden.

Unikt och prisat samarbete mellan länderna

Barents Sports är ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan länderna i Barentsregionen. Det är en plattform för utökat utbyte mellan idrottare, tränare och ledare. RF-SISU Norrbotten ingår, tillsammans med motsvarigheterna i Norge och Finland, i Barents Sports Committé som samordnar projektet och står bakom Barents Games. Rysslands medverkan är satt på paus på grund av deras krig mot Ukraina.

Samarbetet är värdefullt inte bara för de idrottsungdomar som får möjlighet att möta ungdomar från andra länder. Även ledare får chans till erfarenhetsutbyte som ger nya insikter och infallsvinklar.

Till samarbetet har Norge ett starkt ekonomiskt stöd från norska staten via Barentssekretariatet. Sverige har ett grundstöd från Länsstyrelsen men i övrigt sliter RF-SISU Norrbotten med att hitta en långsiktigt hållbar finansiering till det så viktiga samarbetet, som också involverar specialidrottsdistriktsförbunden.

I februari 2022 tilldelades Barents Sports Committé det prestigefyllda Thorvald Stoltenbergpriset.

Mer läsning och bilder

Bilder (länk till Barents Games facebook)

Resultat

Reportage Jeg håper vi mötes igjen

Reportage: Barents Sportssamarbetet fick prestigefyllt pris

Sidan publicerades: 18 september 2022