Senior sportdeltagarna Maj-Britt Karlsson och Bertil Olsson

Curlingglädje med Senior Sport School

Vi har träffat Maj-Britt Karlsson och Bertil Olsson, två deltagare i Senior Sport School. Under en förmiddag fylld av curling och glädje delade de med sig av sina tankar om projektet och den spännande resa de är på.

Sidan uppdaterades: 11 april 2024

Glädjen och spänningen svepte genom curlinghallen i Östersund när Senior Sport School testade curling en vinterdag i mars. Med curlingstenar glidandes över isen och glada skratt som ekade genom hallen var atmosfären fylld av energi och gemenskap.

Maj-Britt Karlsson och Bertil Olsson är två av de 23 deltagarna i projektet Senior Sport School, som drog igång i Östersunds kommun i början av mars. Båda har ett förflutet som friidrottare som unga och är idag aktiva pensionärer. Maj-Britt kör både boule och vattengympa kontinuerligt, medan Bertil är ute i skog och mark så ofta han kan. Båda ser på projektet som en möjlighet att utforska nya intressen, uppleva glädjen i att vara aktiv och samtidigt träffa nya människor.

Senior Sport School är inte bara en kurs, det är ett hälsoäventyr som erbjuder en unik möjlighet för seniorer att fortsätta att växa och utvecklas oavsett ålder eller erfarenhet. Genom att erbjuda en variationsrik palett av aktiviteter och tematräffar skapas en atmosfär av spänning och nyfikenhet, där varje tillfälle är en ny möjlighet att upptäcka, utforska och leva livet till fullo. Med sju veckor kvar av programmet ser deltagarna fram emot fler spännande aktiviteter. ”Jag längtar till varje tillfälle. Det spelar ingen roll vad det står på schemat. Allt verkar lika roligt”, säger Maj-Britt. Bertil berättar att han också ser fram emot att testa fler aktiviteter: "Det är alltid roligt att prova något nytt. För mig handlar det mest om nyfikenheten. Att få prova på olika saker är det som motiverar och gör en nyfiken”. Maj-Britt instämmer och säger att hon är nyfiken på allt och ser fram emot alla tillfällen som Senior Sport School erbjuder: “Jag tycker det är roligt med utmaningar och att testa nya saker,” säger hon.

Maj-Britt gör sig redo att curla iväg stenen, medan övriga deltagare hejar på.

Dagens curlingaktivitet var en hit, men inte utan utmaningar. “Det ser så elegant ut när curlingspelare glider fram, när de släpper stenen. Men det var inte så lätt att glida fram lika elegant,” skrattar Maj-Britt. Bertil instämmer: “Curling är mycket taktik. Det är mycket att tänka på. Framför allt det här med bedömningar”. Maj-Britt inflikar: ”ja, man måste ju tänka på vad man gör med benen, hur man ska curla stenen och hitta rätt styrka och hastighet på stenen när man drar iväg den och hur man ska hålla sopen och säkerhet och så, ja det är som sagt mycket att tänka på”, skrattar hon. ”Men samtidigt väldigt roligt”, säger de båda.

Under besöket i curlinghallen är det glädjande att se hur deltagarna knyter nya vänskapsband. De skrattar, utbyter tips och peppar varandra. För dem är Senior Sport School mer än bara en aktivitet – det är en gemenskap där åldern spelar mindre roll än viljan att leva livet fullt ut. Att se deltagarna i rörelse, med ett glödande engagemang, är en påminnelse om att åldern inte behöver vara ett hinder för att utforska nya aktiviteter och uppleva glädjen i att vara aktiv. För Senior Sport School handlar det inte bara om att främja hälsa och välmående, utan också om att skapa en plattform för gemenskap och vänskap som sträcker sig bortom idrottsplanen.

Projektledare Carina Modén Aronsson från RF-SISU J-H summerar de inledande veckorna: ”Vilken start vi fått! Man kan inte säga annat än att det är en succé. Deltagarna har redan lärt känna varandra och den sociala samvaron känns väldigt viktig. Som en av deltagarna också säger: ”nu när man möter varandra på stan så hejar man på varandra och har något att prata om när man ses”. Under aktiviteterna så fikar man tillsammans och sitter och tittar på när aktiviteterna pågår även om man för dagen inte kan delta. Att få prova på olika saker tycker deltagarna är roligt och man kan säkert hitta en aktivitet som man vill fortsätta med efter skolans slut”, avslutar Carina.

Efter att ha tillbringat förmiddagen med detta inspirerande gäng är det tydligt att Senior Sport School inte bara erbjuder en plats för fysisk aktivitet, utan också för att skapa minnen, knyta nya vänskapsband och uppleva livets glädjeämnen tillsammans.

Dagens aktivitet utövades i Östersunds curlinghall tillsammans med aktiva i Östersunds curlingklubb som mentorer.

Är du bosatt Östersunds kommun och känner att det är dags att prova något nytt, varför inte ge Senior Sport School en chans? Det är aldrig för sent att börja ett nytt kapitel i livets bok, och vem vet, kanske hittar du en ny passion eller en ny vän längs vägen.

För mer information och för att anmäla intresse för höstens kurs kontakta:
Carina Modén Aronsson, Projektledare Senior Sport School
Tel: 070-346 30 37
Mail: carina.moden-aronsson@rfsisu.se

Projektet Senior Sport School är ett samarbete mellan RF-SISU Jämtland-Härjedalen, Östersunds kommun och Region Jämtland-Härjedalen Folkhälsoenhet.

Sidan publicerades: 11 april 2024