Hem / Utbildning/Folkbildning / Vårt utbud / Digitalt lärande

Digitalt lärande

Digitala verktyg ger oss möjlighet att vara mer flexibla i hur vi möts. Verktygen kan användas på flera olika sätt kopplat till lärande: för förberedelser, under själva lärandetillfället och/eller för reflektion. Här har vi samlat verktyg och inspiration för hur vi kan möta er och hur ni i er förening kan möta varandra i digital form.

Det fysiska rummet ska inte få begränsa möjligheten att delta i utbildningar eller i de goda samtal som förs inom idrotten. 

Kontakta gärna någon av våra kunniga och kreativa idrottskonsulenter när ni har frågor eller vill bolla tankar och idéer kring er verksamhet och digitala verktyg. Vi kan hjälpa er att hitta rätt mötesverktyg, för att komma igång med digitala samtal, utbildning och folkbildning.

Verktyg för digitala möten

Det är viktigt att välja ett digitalt verktyg som är lätt för alla att få tillgång till och som är bekvämt för föreningen att använda sig av. Testa alltid programmets funktioner innan mötet eller lärgruppen, se till att ljud och bild fungerar är en bra sak att göra. Det kan också vara bra att meddela deltagarna i god tid innan mötet ifall specifika programvaror måste laddas ner.

Några bra digitala verktyg ni kan använda er av är:

Microsoft Teams – en programvara/app för video/samtal med skärmdelning chattfunktioner och dokumentdelning

Skype – en programvara/app för video/samtal med skärmdelning, chattfunktioner och dokumentdelning

Google meet – webbaserat verktyg för video/samtal med skärmdelning, chattfunktion och dokumentdelning

Zoom.us – en programvara/app för video/samtal med skärmdelning, chattfunktion och dokumentdelning. Används flitigt av högskolor för webinars.

Facebook – ett socialt medium där du kan genomföra gruppvideos och gruppchatter, sker oftast i kombination av en privat grupp, livesändningar och Messenger

Checklista för digitala möten och livesändningar

Här har vi samlat tips som ska ge dig och din förening möjlighet till  digitala möten och utbildningar med bra kvalitét. Att livesända arrangemang ökar också tillgängligheten för fler.

Här hittar du checklistan

Digitala årsmöten

Årsmötet är idrottsföreningens viktigaste möte, går det inte att genomföra fysiskt så kan mötet genomföras digitalt. 

  • På Riksidrottsförbundets hemsida finns råd och vägledning om hur ni förbereder ert digitala möte samt länkar till verktyg som kan användas för digitala möten/samtal. Länk - RFs sida om digitala årsmöten.

  • Vi erbjuder även en utbildning för er förening om hur ni genomför ett digitalt årsmöte. Läs mer om detta erbjudande här. Under utbildningen går vi igenom den här checklistan tillsammans med er och hjälper er att känna er mer bekväma och förberedda inför ert årsmöte.