Hem / Utbildning/Folkbildning / Digitala möten och utbildni... / Verktyg för digitala möten

Verktyg för digitala möten

Microsoft Teams 

RF-SISU Västra Götaland använder till vardags Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg. Ett enkelt alternativ till ett fysiskt möte med din idrottskonsulent. När du bokat in en tid för möte får du en länk till mötet via ett mail från idrottskonsulenten och kan då via länken ansluta till mötet genom din webbläsare (Obs! Fungerar endast i Google Crome och Microsoft Edge). Om du har tillgång till Office365 kan du ansluta till Teamsmötet via din kalender eller Teams-applikationen.

För er som inte har tillgång till Office 365 finns nu en gratisversion av Microsoft Teams som tillåter upp till 300 användare och det finns ingen begränsning för samtalets/mötets längd. Möjlighet att dela skärm, chattkonversationer och gäster kan bjudas in. Deltagare kan dela filer upp till 2 GB i chatten. Gruppen kan dela upp till 10 GB filer. I Teams kan föreningen också samarbeta kring filer i Microsofts onlineversion av Word, PowerPoint och Excel, och ha en gemensam fillagring.  Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Zoom

Zoom är en videoplattform som används av bland annat många universitet för distansundervisning. Här kan deltagarna begära ordet och visa vad de tycker genom att digitalt räcka upp handen eller göra tummen upp. Det kan vara praktiskt när det ska röstas om beslut på till exempel ett styrelsemöte. En annan användbar funktion i Zoom är det under videomötet går att skapa digitala “bikupor”, det vill säga dela in deltagarna i mindre grupper som kan föra en egen diskussion och sedan återgå till det stora mötet, för att exempelvis ta ett beslut.

I gratisversionen av Zoom finns begränsningen att ett samtal med tre eller fler deltagare max kan pågå i 40 minuter och max 100 enheter kan vara uppkopplade. 

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Easymeet

Är en mer avancerad tjänst för ett årsmöte eller en mötesplats med större antal deltagare. Om det begärs votering så är det möjligt genom denna tjänst. Läs mer här.

Skype

Skype är precis som Teams en produkt från Microsoft. Funktionerna är lite mer avskalade än i Teams och är helt gratis att använda. Video- eller ljudsamtal med upp till 50 personer. Möjlighet till inspelning, dela skärm och att dela filer upp till 300 MB. 

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

CISCO Webex

Mötesverktyget CISCO Webex finns som gratisversion med obegränsad mängd och längd på samtal och upp till 100 enheter kan vara anslutna till mötet samtidigt. Funktioner finns bland annat för deltagare att digitalt “räcka upp handen”, skicka meddelanden till varandra, göra omröstningar samt dela skärm. Detta verktyg passar bra både i mindre och större möten som exempelvis årsmöten. Det går dock inte att genomföra slutna omröstningar. För det behövs vid behov en kompletterande lösning. 

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Messengare, WhatsApp, Google Hangout/Meet

Om din föreningsstyrelse, arbetsgrupp, ledarteam eller liknande konstellation redan kommunicerar på en plattform, tipsar vi er att kolla upp om det finns möjlighet till digitalt möte i det verktyg som ni redan använder, för att göra det så enkelt som möjligt. Det går till exempel att ringa videosamtal med Messenger, WhatsApp och Google Hangout.

Hjälp att komma igång

Behöver din förening ha hjälp och stöd för att komma igång med digitala möten, kontakta din lokala idrottskonsulent.