Hem / Bidrag och stöd / Bilda idrottsförening

Bilda idrottsförening

Att driva en idrottsförening är både stimulerande och roligt. Om du är intresserad av att starta en förening så finns det vissa saker som är bra att ha koll på och tänka igenom i förväg. Bland annat bör ni vara tydliga med vilket syfte ni har med föreningen – med föreningen följer också ett ansvar.

Behöver du stöd och råd för att komma igång med föreningen kontaktar du någon av våra idrottskonsulenter på RF-SISU Västra Götaland. Vi kan hjälpa er att få en lyckad start. Vi utbildar er inom föreningslära och kan vara ett stöd i processen med att arbeta fram föreningens värdegrund och policy - de rättesnören  som visar vad föreningen står för. Med en bra grund att stå på så har ni goda chanser att undvika problem längre fram.

Stadgar

Föreningens stadgar är ett viktigt dokument, själva grunden för verksamheten och beslutas av årsmötet. Speciellt viktiga blir de om det uppstår en konflikt. Se därför alltid till att hålla stadgarna aktuella. Alla i föreningen ska känna till dem. Som stöd till föreningarna tillhandahåller RF en stadgemall.

Ladda ner RF:s stadgemall för idrottsföreningar (Word)
Ladda ner RF:s stadgemall för idrottsföreningar (pdf)

På SISU Idrottsutbildarnas YouTube-kanal hittar du filmer om Idrottens föreningslära som handlar om föreningskunskap, om styrelsearbete och om konsten att kommunicera. Filmerna kan användas i alla sammanhang när du och ni vill utveckla föreningen och styrelsearbetet.

Läs mer om hur man bildar en idrottsförening på Riksidrottsförbundets webbplats.