Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Nationella allmänna råd 14 december

Vad innebär de nya råden för idrotten?

Från och med den 14 december gäller nationella allmänna råd i hela Sverige för att minska spridningen av covid-19. Vad innebär det för idrotten?

Folkhälsomyndighetens nya nationella allmänna råd gäller i hela landet från den 14 december. Var och en har ett ansvar för att skydda sig själv och andra mot smittspridning, och verksamheter – som idrotten –  ska vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning.

Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

  1. Håller avstånd till varandra,
  2. Inte delar utrustning med varandra,
  3. När det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
  4. Undviker gemensamma omklädningsrum,
  5. Reser till och från aktiviteten individuellt,
  6. Utför aktiviteten i mindre grupper.

Barn födda 2005 och senare kommer fortsatt få träna och även delta i enstaka matcher eller tävlingar. För den åldersgruppen gäller villkoren att träna utomhus när det är möjligt och att undvika trängsel.

Förtydliganden från Folkhälsomyndigheten på rf.se

Elitidrotten fortsätter att träna och tävla

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott även från den 14 december fortsätta träna och tävla.

Publiktak på max åtta personer

Regeringen har beslutat att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Syftet är att motverka smittspridningen av covid-19.

Stöd för idrottsföreningar

Många idrottsföreningar har naturligtvis frågor om sin verksamhet i rådande läge. Vid frågor om lämpligaste sättet att gå till väga i den enskilda situationen kontaktar ni i första hand ert specialidrottsförbund (SF). En ishockeyförening kontaktar alltså Svenska Ishockeyförbundet eller dess distrikt (SDF), till exempel Västergötlands Ishockeyförbund, beroende på vilket förbund föreningen tillhör. Hitta ditt SF eller SDF här

Informationsträff

Vi bjöd in till en informationsträff för att försöka reda ut och ge stöd i vad de nya råden innebär för idrotten - Förutom en genomgång av de nya allmänna råden, gavs möjlighet till att ställa frågor.

Informationsträffen spelades in och du kan lyssna här. 

Här hittar du bildspelet som visades vid informationstillfället.