Hem / Egna nyheter / Ytterby Idrottssällskaps väg till att leva upp till sin värdegrund

Ytterby Idrottssällskaps väg till att leva upp till sin värdegrund

Ytterby IS tar hjälp av Röda Korset och RF-SISU Västra Götaland i arbetet med att skapa en trygg idrottsmiljö.

Svenska fotbollförbundet har utifrån Strategi 2025 tagit fram ett föreningsutvecklingsprojekt som heter Diplomerad förening. Idrottsföreningarna ska ha fokus på en föreningsmiljö där barn och ungdomar har roligt, är trygga, mår bra och får lära sig spela fotboll. Därför är det viktigt att föreningen har en väl fungerande organisation, utbildade ledare, en levande värdegrund och en utbildningsplan som ligger till grund för arbetet. På så vis skapas attraktiva idrottsföreningar där alla som vill vara med.

Även Svenska Basketförbundet gör en satsning på föreningsutveckling. Välmående och fungerande föreningar som på olika sätt knyter an och förutsätter en effektiv organisation över hela Sverige,  välutbildade spelare och ledare samt att olikheter är vägen till framgång, fyra delar som ingår i förbundets mål.

Ytterby IS har två idrotter i sin förening, basket och fotboll. Föreningen ser vinster i att samköra Svenska Fotbollförbundets och Svenska Basketförbundets två projekt då de båda grundar sig i en trygg idrottsmiljö. Ytterby IS har tillsammans med Röda Korsets ungdomsförbund genomfört utbildningen Är du medspelare i alla ungdomslag. För de äldre spelarna är det utbildningen In or outside the box som gäller.

Arbetsgrupper och styrelsen i Ytterby IS ska i alla sina beslut utgå från värdegrunden och använda Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas underlag inkluderande idrott som hjälp. Planen är att alla skall ha gått utbildningarna innan sommaren 2021. Lagen ska också ha planerat in aktiviteter i sin årsplanering som handlar om teambildning utifrån föreningens värdegrund.