Hem / Egna nyheter / Pandemin triggar föreningars kreativitet – kan söka stöd för anpassningar

Pandemin triggar föreningars kreativitet – kan söka stöd för anpassningar

Pandemin har medfört stora utmaningar för föreningsidrotten. Men med kreativitet och uthållighet har det skapats nya sätt att bedriva verksamhet på. Till hjälp finns RF-SISU:s Projektstöd för bibehållen verksamhet under corona.

Varje förening är unik, vilket inneburit att anpassningarna har fått skräddarsys efter olika förutsättningar. Men några saker är gemensamma för de flesta. Längtan efter att få träffas fysiskt och socialt. Att få tävla. Och rädslan att de aktiva tröttnar eller att engagemanget från ledarna ska minska.

Nya vägar
En del förbund har tagit helt nya vägar för att hålla motivationen uppe ute hos föreningarna. När simtävlingar inte kunde genomföras förra året så införde exempelvis Svenska simförbundet alternativa tävlingsformer. I stället för att anordna tävlingar på en fysisk plats genomfördes tävlingarna på klubbarnas egna hemmaarenor istället.

Med modern teknik
Inom just simidrotten återfinns en av de föreningar i Västra Götaland som sökt och tilldelats projektmedel för anpassningar av sin verksamhet. Trollhättans Simsällskap använde bidraget till att investera i digital teknik, såsom tv-utrustning och webbkamera, för att de aktiva simmarna skulle kunna träna och känna social samhörighet, även när det inte går att träffas fysiskt.
– Tekniken har varit till stor nytta när vi kunnat live-sända digitala pass med landträning, som medlemmarna kunnat delta i på distans, säger klubbchefen Helena Hultman.

"Underlättar för föräldrar"
Den nya teknikutrustningen blir också en investering för framtiden när klubbens ledare enklare kan ta del av utbildningar via nätet.
– Det kommer underlätta för ledare, som till exempel är småbarnsföräldrar, att kunna följa ett möte eller en utbildning hemifrån, säger Hultman.

Släpkärra blev lösningen
Goda exempel på hur coronastödet kan användas finns också på andra håll i idrottssverige. I Värmland gick det tidigt upp för kampsportarna i Kyoshin Karate Do att de behövde lämna inomhuslokalen och flytta träningarna utomhus.

Den stora utmaningen var hur de skulle transportera sin utrustning. De ansökte då om projektmedel och fick pengar för att köpa in en släpkärra. Tillsammans med andra smittskyddsåtgärder har stödet gjort att föreningen kunnat hålla i gång delar av sin verksamhet.

Klicka här för att ta del av fler goda exempel om hur föreningar i Västra Götaland och andra distrikt har fått hjälp att ställa om.

Det aktuella stödet kan användas dels för att hålla i gång idrottsaktiviteter under pandemin, dels för att rusta verksamheten för en omstart när restriktionerna lättas.

Här finns mer info om stödets utformning, kriterier och hur ansökan går till.