Hem / Egna nyheter / Oskar Wiklund blir ny distriktsidrottschef i Västra Götaland

Oskar Wiklund blir ny distriktsidrottschef i Västra Götaland

Oskar Wiklund tar över som distriktsidrottschef för RF-SISU Västra Götaland. Han har verkat länge inom organisationen och har stor kunskap om föreningsidrotten i distriktet.

– Jag ska göra mitt yttersta för att hela idrottsrörelsen ska utvecklas och må bra, säger han.

I och med anställningen blir Oskar Wiklund högste chef i det största av totalt 19 idrottsdistrikt runt om i Sverige. Han träder in i den nya rollen på permanent basis från den 1 november efter att ha varit tillförordnad distriktsidrottschef i drygt en månad. Wiklund efterträder därmed Anders Albertsson som avslutade sitt uppdrag i september.

Över 20 år inom organisationen
RF-SISU Västra Götaland är en samlad stödorganisation för idrottsföreningar och förbund och fungerar som den regionala delen av Riksidrottsförbundet och studieförbundet SISU Idrottsutbildarna.

Wiklund började sin anställning i distriktet redan 1999 och han har under merparten av tiden haft en roll som ledare och chef i verksamhetsområde Göteborg. Sedan 2017 då två tidigare distriktsorganisationer slogs samman till en (Västergötland och Västsvenska blev RF-SISU Västra Götaland) har han haft nära kontakt med chefskollegor och medarbetare i hela länet.

– Vi har 49 kommuner i distriktet och det är viktigt att ha förståelse för hur idrottens villkor kan variera beroende på om föreningarna finns i städer och tätorter, i utsatta områden eller på landsbygden, säger han.
– Det är genom vår lokala närvaro som vi kan ge rätt stöd och utveckla föreningar och förbund utifrån deras unika situation.

Riktningen är utpekad
Den nye distriktsidrottschefen ser flera områden där RF-SISU:s insatser blir särskilt viktiga i närtid. Återhämtningen efter pandemin (föreningarnas behov av återstartsstöd) är fortsatt aktuell, liksom utvecklingsarbetet enligt Strategi 2025. Att ytterligare stärka samverkan med idrottens specialförbund på nationell och regional nivå tillhör också prioriteringarna.
– Genom det långsiktiga strategiarbetet vet vi i vilken riktning idrotten vill att vi ska gå. Samtidigt gäller det att hela tiden vara lyhörd för önskemålen från medlemsförbunden och föreningarna. Just för stunden är energikrisen och behovet av elstöd en fråga där vi har en viktig roll som företrädare i kontakter med kommunerna.

Väl beprövat ledarskap
Christer Östholm är styrelseordförande för RF-SISU Västra Götaland. Han har funnits med i den rekryteringsprocess som genomförts ihop med en extern rekryteringsfirma och Riksidrottsförbundet (RF är formell arbetsgivare för distriktscheferna). Östholm gläds nu åt att kunna presentera Oskar Wiklund som organisationens högste tjänsteman.

– Alla inblandade är eniga om att Oskar är den mest lämpade kandidaten, säger ordföranden och fortsätter.
– Han står för ett ledarskap som vi vet fungerar i vår organisation. Med hans gedigna kunskap om idrott och folkbildning får vi just den stabilitet som behövs i ett stort distrikt som vårt.

Trots den långa erfarenheten, med över 20 år inom RF-SISU, väntar förstås en del utmaningar för Wiklund. Ny position, nya arbetsuppgifter, nya krav.
– Så är det alltid på en ny tjänst. Men jag är övertygad om att det kommer gå bra och jag känner mig väldigt trygg, inte minst tack vare alla duktiga medarbetare jag har. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta den här resan tillsammans.

FAKTA:

Oskar Wiklund
Ålder: 51
Bor: Floda, Lerums kommun
Familj: Fru och vuxna utflugna barn.
Tidigare uppdrag: Flera roller inom RF-SISU (idrottskonsulent, verksamhetschef), förtroendeuppdrag inom förening och idrottsförbund (SDF), klubbtränare och sportchef inom tennisen.
Idrottsbakgrund: Testade många idrotter i unga år, men fastnade mest för tennis.
Kuriosa: Följer mycket idrott i allmänhet och Tottenham i den engelska ligafotbollen i synnerhet.
Fritidsintresse (som inte är idrott): Musik! Lyssnar, går på konsert och spelar själv.

RF-SISU Västra Götaland
Stödorganisation för den samlade föreningsidrotten i länet. Företräder idrottsrörelsen i 49 kommuner.
Antal föreningar: Cirka 3800 RF-anslutna (20% av totalt 19 000 i landet).
Medlemmar: Specialidrottsdistriktsförbund (SDF) med verksamhet i Västra Götaland. Under 2021 bedrevs i länet verksamhet inom 70 av de 71 specialidrotter vars nationella förbund är anslutna till RF.

KONTAKT:

Oskar Wiklund, distriktsidrottschef
Telefon: 0709-26 58 46 | E-post: This is a mailto link

Christer Östholm, ordförande
Telefon: 0704-18 38 10 | E-post: This is a mailto link