Hem / Egna nyheter / Fokus på glädje och inkludering inför CL-finalen i Göteborg

Fokus på glädje och inkludering inför CL-finalen i Göteborg

Den 16 maj spelas damernas Champions League-final i fotboll på Gamla Ullevi i Göteborg.

RF-SISU bidrar till uppladdningen genom flera event, utbildningar och uppsnack inför matchen.

Satsningen, som är ett samarbete mellan RF-SISU Västra Götaland och Göteborgs Fotbollförbund (GFF), pågår under hela den vecka som föregår finalmatchen söndagen den 16 maj. Programmet innehåller både aktiviteter som är öppna för allmänheten och insatser för särskilt utvalda målgrupper.

Fotbollsfeber i flera områden
På vardagarna under finalveckan ordnas fotbollsfestivaler på skolor i idrottssvaga områden runt om i Göteborg. Fotbollen tar sig då till skolor i Tynnered, Västra Hisingen och Bergsjön. Där väntar en heldag med fotboll, föreningsintroduktion, förebildsskapande, rörelseglädje och musik för eleverna. Arrangemangen möjliggörs genom samverkan med lokala fotbollsföreningar som medverkar i Street Games och skolor som ingår i det som kallas Rörelsesatsning i skolan.

Inför fotbollsfestivalerna anordnas en utbildningsdag, den 8 maj, där ledare (både tjejer och killar) från föreningarna får utbildning kring jämställdhet, inkludering, ledarskap och rörelseförståelse.

"En stor match"
Linda Vesterberg är idrottskonsulent hos RF-SISU med inriktning på fotboll i Göteborg. Hon är nu mitt uppe i förberedelserna inför finalveckan, tillsammans med bland andra kollegan Tilda Matthijs, projektledare inom inkludering och rörelseförståelse.

– Ett av målen med våra arrangemang är såklart att uppmärksamma att en så stor match spelas här i vårt distrikt, säger Vesterberg.

– Men också att stärka tjejer i och från idrottssvaga områden – både som ledare och aktiva inom fotbollen och idrotten generellt, kompletterar Matthijs.

Panelsamtal
På måndagen och tisdagen kan även allmänheten ta del av uppsnacket inför matchen. Göteborgs fotbollförbund kommer då via sin Youtube-kanal att livesända panelsamtal med lokala kvinnliga förebilder inom fotbollen.

Totalt erbjuds fyra samtal med fokus på ledarskap. Sändningarna går live vid lunch- respektive kvällstid båda dagarna (10/5 och 11/5 kl.12.15-13.00 och 20.00-20.45). De kommer också streamas direkt i RF-SISU Västra Götalands sociala kanaler.

Finalen då, vilka lag möts? Det är inte helt klart ännu eftersom turneringen bara hunnit fram till semifinalerna. De som slåss om att ta sig till Gamla Ullevi är storklubbarna Barcelona, Paris Saint-Germain, Chelsea och Bayern München.