Hem / Egna nyheter / En unik vanlig dag i idrottsrörelsen

En unik vanlig dag i idrottsrörelsen

I lördags dokumenterade några av Sveriges bästa fotografer en dag i idrottsrörelsen. Från norr till söder, soluppgång till solnedgång. I Västra Götaland besöktes Hammarkullen Basket och FSBU Goalball.

Lördagen den 10 oktober blev en unik dag. Några av Sveriges bästa fotografer gav sig ut i landet för att fånga en dag i idrottsrörelsen. En vanlig dag möts över 150.000 människor runtom i Sverige för att umgås och träna eller tävla ihop i en förening. Det pågår varje dag, året om och känns så självklart att vi ibland tar det för givet. Därför valde Riksidrottsförbundet tillsammans med Bildbyrån och Folkspel att stanna upp och uppmärksamma idrotten i Sverige och vad den betyder för oss som är en del av den. 

I Västra Götaland var det fotografen Daniel Stiller som fick det fria uppdraget att tolka det han upplevde under dagen. Bilder från hans och de andra fotografernas besök laddades upp på hemsidan endagidrott.se. Satsningen kommer att resultera i en fotoutställning i både fysisk och digital form som lanseras under våren 2021.

FSBU Goalball i Göteborg var en av föreningarna som fick besök under en träning av Daniel och representanter från Folkspel och RF-SISU Västra Götaland. FSBU är en förening som består av familjer med synskadade barn och ungdomar. På fritiden träffas de och gör en mängd olika aktiviteter tillsammans, sommar som vinter.

Tre gånger i veckan tränar föreningens Goalball lag. Laget tränas av hängivna Arvid Ryberg som varje vecka åker från Karlstad till Göteborg för att träna gänget i Pjäshallen i Kviberg.

Goalballspelare under en träning

– Vi har väldigt bra förutsättningar här eftersom linjer, markeringar och material redan finns på plats i hallen. På andra ställen behöver dom tejpa upp linjer på golvet inför varje träning så här spar vi en massa tid säger Arvid Ryberg tränare för FSBU Goalball. Vi har en bra bredd i föreningen, från landslagsspelare till barn. Flera av våra spelare är i helgen på landslagsläger fortsätter Arvid.

Med kampanjen vill Riksidrottsförbundet visa upp idrottens mångfald både när det gäller olika idrotter och människorna bakom. Ca 3.3 miljoner av landets befolkning är med i en idrottsförening.

– Idrottsrörelsen är en enorm samhällskraft. Med den här kampanjen vill vi visa vad idrott är bortom målen, poängen, sekunderna, hundradelarna och millimetrarna. Varje dag går människor till idrottsföreningar i hela landet för att träna, tävla, umgås och skratta ihop. Vi ville stanna upp och uppmärksamma vad idrotten betyder för alla som är en del av den, säger Jonas Ligården Neijmer, kommunikatör på RF-SISU Västra Götaland.

Fotograf tar bilder på Goalballspelare

Runt om i landet var fotografer ute från tidig morgon till sen kväll för att fånga ett 40-tal olika idrotter. För RF-SISU Västra Götaland, som är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation, är det här en satsning som ligger i tiden.