Hem / Egna nyheter / Distriktschefen till kommunerna: Tillsammans kan vi hjälpa idrotten med återstarten

Distriktschefen till kommunerna: Tillsammans kan vi hjälpa idrotten med återstarten

"Som stödorganisation vill vi på RF-SISU hjälpa föreningarna och samhället med återstarten – för att rusta hela Västra Götaland för tiden efter pandemin." Det är huvudbudskapet i ett brev från distriktsledningen till länets 49 kommuner.

Under snart ett och ett halvt års tid har coronapandemin ställt hela världen och det svenska samhället inför stora utmaningar. Även föreningsidrotten har påverkats av de påtvingade förändringarna. I de flesta fall har utvecklingen varit negativ.

Vill se gemensam satsning ut ur krisen
Men nu går det att se ett ljus i tunneln. Allt fler blir vaccinerade och vissa restriktioner kan börja lättas. För idrotten innebär det förhoppningsvis att man kan ta de första stegen tillbaka mot ett slags normalläge.

För att underlätta återstarten kontaktar nu RF-SISU Västra Götaland kommuner och föreningar runt om i distriktet, med ett erbjudande om ökad och fördjupad samverkan.

–  För att få pilen att peka uppåt igen vill vi hjälpa föreningslivet att satsa sig ur krisen tillsammans med kommuner och andra aktörer, förklarar distriktsidrottschef Anders Albertsson.

Läs hela brevet till kommunerna här

Inställda träningar och tävlingar har under det gångna året varit ett faktum för många föreningar. För ett antal specialidrotter har restriktionerna slagit hårdare än mot andra. Riksidrottsförbundets rapport ”Ett år med corona” vittnar om dykande aktivitetsnivåer i alla åldersgrupper.

Behålla och rekrytera
I det brev som riktas till kommunsektorn pekar RF-SISU bland annat på behovet av riktade insatser för att kunna behålla och rekrytera barn och unga samt deras ledare.

Anders Albertsson igen:
– Just där finns generellt ett stort behov av gemensamma satsningar framöver. De som fortfarande är aktiva kan behöva extra stimulans, samtidigt som vi måste välkomna nya att börja idrotta. Och få tillbaka de som slutat!

Lokal närvaro
RF-SISU Västra Götaland har idrottskonsulenter i samtliga länets 49 kommuner. Konsulenterna sköter den vardagliga kontakten med föreningslivet – och även där sker nu en offensiv.

Susanne Eriksson är idrottskonsulent i Färgelanda och Munkedal. Hon längtar efter att kunna möta människorna i föreningarna för att kunna bidra till återstarten på bästa sätt.

– Jag och mina kolleger finns här för att hjälpa föreningarna. Vi kan stötta i allt från utvecklingsarbete till ekonomiskt stöd, säger hon.

Läs hela brevet till föreningarna här

FAKTA:
Rapporten ”Ett år med Corona” och kopplade enkäter (statistik).

KONTAKT:
Anders Albertsson, distriktsidrottschef
This is a mailto link
0709-26 57 36

Våra idrottskonsulenter