Hem / Vi arbetar med / Inkluderande idrott / Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande (TIA) riktar sig till asylsökande i åldern 18 år och uppåt. Att som asylsökande ägna sig åt en meningsfull sysselsättning och bli en del av en gemenskap ger möjligheter till en lite lättare vardag när väntan är lång.

Att få träna kroppen kan göra att både det fysiska och det psykiska måendet stärks vilket är ett av våra mål. Ett annat mål är att skapa förutsättningar för att möta människor i föreningslivet, vara med på deras aktiviteter och bli en del av föreningslivet.

De asylsökande erbjuds en plats i en grupp som träffas två gånger i veckan för att prova på olika typer av fysiska aktiviteter samt gemenskap genom folkbildning och studiebesök hos idrottsföreningar.

I pågående TIA-projekt har vi flera goda exempel på hur individer i asylprocessen har gått från deltagare till ledare i våra aktiviteter och sedan vidare till att leda aktiviteter i lokala idrottsföreningar. Det har i sin tur sänkt trösklar för andra i målgruppen att bli aktiva medlemmar i de specifika idrottsföreningarna.

Vi möter asylsökande och samordnar aktiviteter där det finns behov, vilket i dagsläget främst är i Norberg, Skinnskatteberg, Riddarhyttan, Kungsör och Arboga.

Projektet ägs av RF-SISU Västmanland men finansieras med TIA-medel ifrån Länsstyrelsen.

Vill du veta mer om vårt arbete med tidiga insatser för asylsökande?

Kontakta
Martin Hammarlund
This is a mailto link
010-476 48 19

Läs mer om tidiga insatser för asyslökande på Länsstyrelsens webbplats