Hem / Egna nyheter / Uppskattad inspirationsträff med Samsyn Västmanland

Uppskattad inspirationsträff med Samsyn Västmanland

I söndags välkomnade Västmanlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Samsyn Västmanland till en inspirationsträff med temat ”Idrott på barns och ungdomars villkor”. En uppskattad dag med stort engagemang och givande samtal.

Idag väljer många barn idrott redan i tidig ålder, många byter förening redan i unga år och är rädda för att få stå över matcher och cuper på grund av missade träningstillfällen. Dessutom upplevs vinter- och sommaridrotterna krocka allt mer, samtidigt som pressen blir större från föräldrar och ledare. En negativ trend som Västmanlands Idrottsförbund vill bryta. Därför arbetar vi med Samsyn Västmanland, en satsning där tanken är att dubbelidrottande ska vara naturligt och att ingen ska tvingas välja idrott i tidig ålder. Överenskommelsen gäller barn till och med 15 års ålder och idrotterna fotboll, handboll, ishockey, innebandy och bandy i Västmanland.

Som en del av arbetet med Samsyn Västmanland genomfördes en inspirationsdag i Västerås med syftet skapa dialog mellan föreningar och idrotter för att därigenom skapa en ännu bättre barn- och ungdomsidrott i Västmanland. Dagen innehöll både kunskapshöjande insatser som föreläsningar samt samtal och reflektion.


Thomas Paananen berättade om sitt ledarskap som headcoach för Västerås IK.

Föreläsare gav inspiration
Först ut av föreläsarna var Thomas Paananen, headcoach för Västerås IK i hockeyallsvenskan. På ett tydligt och inspirerande sätt berättade han om sin ledafilosofi, om hur han stärker det positiva som rätt beteende och hur han alltid coachar människan först – sedan spelaren. Många passade på att ställa frågor och ta del av Thomas tips och tankar kring ledarskap.


Jenny Svender, idrottsforskare

Jenny Svender tog vid och berättade om barn- och ungdomsidrott ur ett forskarperspektiv. Hon beskrev idrotten ur en historisk synvinkel och fångade de utmaningar som har lett fram till det stora  förändringar som görs inom idrottsrörelsen med sikte mot 2025.

Viktiga samtal och erfarenhetsutbyte

Under eftermiddagen tog Roger Collin, en av grundarna till Samsyn Gästrikland, vid och berättade om det arbete han har varit delaktig i och vilka positiva effekter Samsyn har bidragit med ur hans perspektiv.

Dagen avslutades med grupparbeten där olika case diskuterades.

Här kan du läsa mer om Samsyn Västmanland   

Bilder från dagen


Madeleine och Marie från Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildrna hälsar välkomna.


Roger Collin