Hem / Egna nyheter / Stor oro för tonåringarna efter två år med corona

Stor oro för tonåringarna efter två år med corona

Mer än varannan idrottsförening är orolig för framtiden och för det tapp av medlemmar, ledare och tränare som skett under två år med corona. Störst är oron för att tappa tonåringar. Idrottsföreningarna är även bekymrade för ekonomin.

I Riksidrottsförbundets rapport Två år med corona har närmare 2500 idrottsföreningar svarat på enkätfrågor om coronakrisen, och specialidrottsförbund och ytterligare idrottsföreningar har intervjuats om effekterna av pandemin. Tillsammans med statistik från LOK-stödet är bilden djupt oroande.

– Ledare, förtroendevalda och aktiva har kämpat i motvind i över två års tid. De har tagit stort ansvar, är slitna och oroliga för framtiden. Med pandemin i bagaget och dessutom nu oron i världen måste idrotten ändå orka vara den välkomnade plats för alla, som vi är och vill vara. Idrottsrörelsen måste få stöd över lång tid för att klara att återrekrytera, återstarta och välkomna, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Under 2021 minskade antalet aktivitetstillfällen med 700 000 jämfört med före coronaperioden. Antalet var också 200 000 färre än under 2020. Det i en kontext där stillasittande och otrygghet i samhället i stort ökade redan före pandemin.

Tonåringar slutar – hamnar utanför

Tonåringar drabbades hårt under pandemin då de periodvis inte fick träna och tävla. Det ledde till att fler slutade och hamnade utanför den positiva gemenskap som laget och föreningen är. Dessutom blev många stillasittande i hemmet då undervisningen i skolan genomfördes digitalt.

– Pandemin riskerar att öka hälsoklyftorna och segregationen. Idrottsrörelsen är en stark samhällskraft där människor möts över gränser, får kompisar och är en del av ett sammanhang. Idrottsrörelsen behövs och får inte tas för given. Många behöver hjälpas åt för att fler ska må bättre i ett tryggt samhälle. En stark idrottsrörelse behövs om vi ska lyckas med det, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen behöver ett ekonomiskt stöd för återstart efter pandemin med 300 miljoner kronor per år 2023–2025. Utöver det ekonomiska stödet behövs fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer, vilket också lyfts av föreningar i rapporten Två år med corona.

– Varje krona som satsas på idrottsrörelsen är en investering i ett mer sammanhållet och inkluderande samhälle där vi mår bättre. Vikten av närhet till träning och rörelse är en avgörande faktor för en inkluderande idrott för alla, säger Björn Eriksson.

Rapporten Två år med corona

LOK-statistik 2021

Idrottsrörelsens prioriterade valfrågor