× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Egna nyheter / Så blev kulturen en del av kulturen hos Köpings Ridklubb

Så blev kulturen en del av kulturen hos Köpings Ridklubb

"Folkbildningen har alltid varit viktig för oss. Vi ser att den ger så många mervärden". Häng med till Köpings Ridklubb där kulturen har blivit en del av kulturen.

Det är den tid på året då löven färgas gula och röda. Några sitter fortfarande kvar på träden, samtidigt som andra täcker marken fram till ridhuset. I entrén möts vi av glada medlemmar i föräldraföreningen. Det känns direkt att deras engagemang är både starkt och viktigt för Köpings Ridklubb. Josefine Ivarsson, som är verksamhetschef, möter upp och tillsammans slår vi oss ner i ridhusets cafeteria. På väggarna syns tavlor skapade av de aktiva blandat med olika lärande material.

- Folkbildningen har alltid varit viktig för oss och vi ser verkligen att den ger så många mervärden. Möten och samtal skapar gemenskap, tillhörighet och tillit mellan våra medlemmar. Ett sätt som vi arbetar med är att använda lärgruppen som form när vi lär ut hästkunskap och ridlära.

Familjedag med kulturinslag

Förutom lärgruppen som metod har föreningen även anammat kulturarrangemanget för att utveckla sin verksamhet.

- I somras genomförde vi en familjedag där vi helt enkelt ville att fler skulle upptäcka vår idrott och vår förening. Vi bestämde oss också för att fokusera på kultur för att visa vilka vi är och vad föreningen står för. Vi blandade ponnyridning och stallhäng med trollerishow, skapande aktiviteter som tårtbakartävling, bumperball, loppis och uppvisningar. Vi utmanade verkligen oss själva genom att testa nya sätt att öppna upp dörrarna och sänka trösklarna till vår förening.

- När vi tittar på hela vår verksamhet ser vi att vi använder och har använt kulturarrangemang på flera sätt. Under förra året påbörjade vi ett arbete med att ta fram en värdegrund som också mynnade ut i en slogan - från stallhäng till medaljregn. Även tävlingsryttare har skapat tifo, hejarramsor och collage i kulturens anda. Så kultur finns med på alla plan, precis som vi vill förmedla att det finns plats för allt och alla från stall till medalj.

Månadens häst

Från stallet hörs ljudet av hammarslag blandat med frustande hästar. Hovslagaren är på plats för att rusta hästarna med nya skor så här i början av hösten. Vi tar en sväng bland boxarna och stannar till vid hästen Daisy. Josefine berättar att ett stående kulturarrangemangsinslag är att medlemmarna utser månadens häst för att sedan beskriva den och sätta upp en affisch med text och bild i entrén, som en utställning. Ett initiativ som ger lärande, hästkunskap och som når många på ett lättsamt och tillgängligt sätt.

När vi frågar Josefin om tips att dela med sig av till andra föreningar som är nyfikna på att arbeta mer med kulturarrangemang kommer svaret både snabbt och naturligt.

- Vi människor har olika sätt att lära oss på, där kan kulturen verkligen vara ett viktigt spår. Att våga bryta det traditionella och se de mervärden man får på köpet genom att vara nyfiken, modig och säga ja till att arbeta med folkbildning på flera olika sätt. Så våga testa! Det bidrar till helheten och utvecklingen av föreningen på alla plan.

 

Mer om Köpings Ridklubb

En föreningsdriven ridklubb med ridskola som bildades 1953.
344 medlemmar
220 ridande per vecka
16 ridskolehästar

Besök föreningens webbplats.

Vad är ett kulturarrangemang?

Kulturarrangemang är en av RF-SISU Västmanlands verksamhetsformer. Här ska deltagaren ges möjlighet till en kulturupplevelse men också kunna förvärva ny kunskap, insikt och reflektion. Köpings Ridklubb har arbetat med kulturarrangemang på flera olika sätt. Exempelvis genom foton, utställningar, trolleri och genom att använda pedagogiska affischer med olika teman att samlas och prata kring samt för att skapa delaktighet.

#idrotthjärtakultur

Vi på RF-SISU Västmanland ser kultur och kulturarrangemang som metod som ett självklart redskap i vårt stöd till idrotten. Detta då vi vet hur mycket Idrott och kultur verkligen ”hjärtar” varandra - hur lika vi är, hur många vi når och så många fördelar vi kan dra av samverkan. Och vi vill ju samma sak – att människor ska må bra!

Skapar mervärde

Människan är mycket, och vi är stolta och glada över att #idrotthjärtakultur idag är en ordinarie del av vår verksamhet hos oss på RF-SISU Västmanland. Så hur vill ni i er förening ge mervärde till era medlemmar, träningar, cuper? Var nyfiken, testa, kreativ och modig.

Boka ett kulturarrangemang

Under #idrotthjärtakultur finner ni några exempel på aktiviteter som Västmanlands idrottsföreningar genomfört med hjälp av kultur. Nu är det er tur! Vill ni veta mer och boka ett kulturarrangemang? Kontakta din idrottskonsulent alternativt Sofia Lyckman This is a mailto link 076-110 61 30.

Foton från familjedagen: MangesFoto