Hem / Egna nyheter / Rytterne IS valde att se möjligheterna – nu blomstrar föreningen!

Rytterne IS valde att se möjligheterna – nu blomstrar föreningen!

I Rytterne är idrottsplatsen en samlingsplats över generationsgränserna. Knatteträningen i fotboll blandas med Mölkkyträning för äldre. Men så har det inte alltid varit. Följ med på resan från en förening i kris till en landsbygdsförening för alla.

Den smala grusvägen leder oss fram till en idyll. Gröna fotbollsplaner med skogsvägar och beteshagar alldeles intill. Den stora parkeringen står redo inför kvällens fordonsträff, en återkommande aktivitet för att fånga in motorintresserade i föreningens gemenskap. Doften från grillen fyller den vackra men blåsiga majkvällen. Kiosken är öppen och solen skiner fortfarande när Maria Carlsson och Matilda Wennström från Rytterne IS hälsar oss välkomna till idrottsplatsen i utkanten av Västerås. Fler föreningsmedlemmar ansluter och vi slår oss ner inne i den röda klubbstugan där en del av historien kan skönjas via foton och pokaler.


Per-Arne, Niklas, Matilda, Robert, Maria och Rosmarie från Rytterne IS.

Det kändes som byn skulle försvinna

Rytterne IS är en anrik förening som fyllde 90 år i januari. Fotbollen har länge varit kärnverksamhet och under 2011-2012 stoltserade den lilla landsbygdsföreningen med ett damlag i division1, framgångsrika flick- och pojklag och en brinnande framtidstro.

- Jag tror att det var där, mitt i all framgång, som vi tappade bort oss. Vi glömde bort att arbeta med återväxten och utveckling av föreningen, berättar Maria Carlsson som idag är ordförande i Rytterne IS.

För trots medgång och framtidstro väntade tuffare tider runt hörnet. Det framstående damlaget drog sig ur serien när spelare försvann för studier och arbete på annat håll. Återväxten på ungdomssidan var skral och efter säsongen 2016 lades pojklaget med spelare 01/02 ner samtidigt som spelare i tjejlagen försvann till andra föreningar. Barngrupperna var små och samtidigt kom ännu ett hårt slag mot Rytterne då beslut hade fattats om att skolan skulle läggas ner.

- Det kändes som att hela byn skulle försvinna. Först försvann skolan och nu var det kris i föreningen. Två viktiga kuggar för att bevara möjligheten till att bo och växa upp här, konstaterar Maria Carlsson.

Folkhälsa och mölkky

Utmaningarna blev allt större och i april 2017 väntade krismöte för styrelsen och föreningens då 38 betalande medlemmar. Under mötet diskuterades nedläggning av Rytterne IS och försäljning av idrottsplatsen, men samtidigt väcktes frågor om medlemmarna verkligen hade gjort allt som stod i deras makt för att rädda föreningen. En projektgrupp bildades där utgångspunkten var att se möjligheter och anpassa föreningens verksamhet utifrån nya förutsättningar. Att ta ett år i taget och bygga någonting nytt. Matilda Wennström fångades upp via en Rytterne-grupp och knöts till föreningen med fokus på folkhälsa. En löpargrupp och gruppträningar startades upp i föreningens regi och en boulebana byggdes på idrottsplatsen. Samtidigt växte intresset för Mölkky, ett kastspel med käglor för utomhusbruk som kan spelas av alla åldrar.

- Vi spelade mycket hemma på trädgården och startade ett lag 2018, berättar Eero Laulajainen som såg till att Mölkky blev en del av Rytterne IS verksamhet.

- Aktiviteten fyller en viktig funktion, inte minst socialt. Idag har vi spelare mellan 12–82 år och det är verkligen något som passar alla, fortsätter han.

Föreningen betydde allt

Utanför fönstret är knatteträningen i fotboll på väg mot sitt slut. På planen bredvid samlas pojkar födda 2012. En träning som leds av 20-åriga Liam Ledin, som själv är uppväxt i Rytterne.

 - Jag började träna fotboll här som sexåring och föreningen betydde allt för mig när jag växte upp. Det bästa jag visste var att komma hit. Jag hoppas att de barn som jag tränar här idag känner lika starkt för den här platsen som jag gör, berättar han.

Efter att ha varit hjälptränare tog Liam Ledin över huvudansvaret för träningsgrupp 2017 och han slås av hur snabbt deras utveckling går framåt.

- Det är verkligen jättekul! Det är föreningens framtid som tränar här och jag hoppas att de vill vara en del av Rytterne IS hela livet. Även om de försvinner bort några år på annat håll önskar jag att de kommer tillbaka hit till den här platsen, avslutar han och joggar sedan snabbt vidare över planen till sin egen träning med herrlaget.


Liam Ledin.

Fotboll, mölkky, löpargrupper, funktionell styrketräning, fordonsträffar, Rytterne Run, Bygdebollen och mycket mer. Idag har Rytterne IS över 200 medlemmar och de allra flesta av dem är aktiva i föreningen på något sätt. Gemenskapen är stark precis som stoltheten och vikten av att alla ska känna sig välkomna. Det där de kallar Rytterne-andan. 


Träning med pojkar födda 2012.

Enkelt att engagera sig

- Rytterne idrottsplats lever och det engagerar människor som bor här. När du känner samanhållningen tvekar du inte utan hjälper till. Det är enklare när du har hjärtat i föreningen, förklarar Matilda Wennström.

- Det har verkligen varit en resa och det är klart att vi är stolta över föreningens utveckling, men vi ska inte glömma bort att det har varit utmaningar längs vägen och att vi har jobbat väldigt hårt. Jag vill också säga att vi har haft ett fantastiskt stöd av vår idrottskonsulent på RF-SISU Västmanland, som alltid har funnits där som bollplank för tankar och idéer, konstaterar Maria Carlsson och fortsätter:

- Vi tog fram en femårsplan i föreningen med vision och mål och nu när vi blickar tillbaka ser vi att det bara finns en sak kvar som vi ännu inte har uppnått. Strukturen har varit tydlig och vi har valt ett arbetssätt där alla har utvecklat sin grej i stället för att alla springer på samma boll. Arbetsgrupper har bildats utifrån intressen och det har varit viktigt för oss att alla ska känna sig delaktiga. Det ska vara enkelt att engagera sig och alla ska känna sig välkomna att vara med!

Bilder från besöket


Knatteträning i fotboll.


Grillning och försäljning av hambugare under kvällen.


Mölkky har blivit en del av föreningens verksamhet.


Mölkky-träning.


Löpargrupper har startats upp.
Fordonsträff.