Hem / Egna nyheter / Rörelseglädje i fokus under Idrottens dag

Rörelseglädje i fokus under Idrottens dag

I fredags genomfördes Idrottens dag på nio skolor runtom i Västmanland. Totalt fick 3 000 elever chansen att prova en rad olika idrotter och känna glädjen av att röra på sig.

Idrottens dag är en dag fylld av aktiviteter med målet att fler ska upptäcka det härliga med att vara i rörelse och vilja idrotta hela livet. Totalt deltog 80 000 barn på 400 skolor i Sverige under Idrottens dag, som också är en del av European School Sports Day, som genomförs över hela Europa.

I Västmanland var det nio skolor och 3 000 elever som deltog i satsningen. 20 idrottsföreningar fanns på plats för att inspirera och presentera sina aktiviteter. En av föreningarna var Boxningsklubben Köping som fanns på plats på Munktorpsskolan.

- Vi ser det här som en bra möjlighet att nå ut och locka nya aktiva. Det känns roligt att visa vår verksamhet i Munktorp och nå ut till elever som kanske inte känner till oss, konstaterade Håkan Pettersson och Tommy Strandberg från föreningen.


Håkan Pettersson och Tommy Strandberg från Boxningsklubben Köping.

Rörelsesatning i skolan

Skolorna som deltog under Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

Tobias Fahlén är projektledare för Idrottens dag och Rörelsesatsning i skolan hos RF-SISU Västmanland.

- Skolan är en fantastisk arena där vi har möjlighet att nå alla barn och vår målsättning är att bygga broar mellan skolan, de barn som idag är minst aktiva och de lokala idrottsföreningarna. Förhoppningsvis leder glädjen i att röra på sig till att barnen också hittar till idrott och gemenskapen i idrottsföreningen på sin fritid.

Gagarink för fortsatt rörelse

Och visst var det både rörelse och glädje bland eleverna. Felix, Elias och Theo passade på att spela bordtennis.

- Det är kul, konstaterade de.
- Framförallt är det roligt att det är så många olika aktiviteter att prova.


Felix, Elias och Theo testar pingis.

Som en extra bonus fick eleverna på Munktorpsskolan i Köping och Gäddgårdsskolan i Arboga även en present till skolgården som ska bidra till fortsatt rörelseglädje. Sparbanken Västra Mälardalen fanns nämligen på plats och delade ut varsin Gagarink till skolorna. Detta som en del av det samarbete som startats upp mellan Sparbanken och RF-SISU Västmanland i projektet Rörelsesatsning i skolan.

- Att medverka till mer rörelse för barn och ungdomar är något vi gärna gör. Det går hand i hand med bankens långsiktiga hållbarhetsarbete, förklarade Denny Hedenström, marknadschef på Sparbanken Västra Mälardalen, samtidigt som Gagarinken fylldes av nyfikna barn på Munktorpsskolan.


Tobias Fahlén från RF-SISU Västmanland och Josefin Gripenberth, idrottslärare på Munktorpsskolan, framför Gagarinken från Sparbanken Västra Mälardalen.

Skolorna som deltog under Idrottens dag 2021

Arboga:
Gäddgårdsskolan

Västerås:
Vetterstorpskolan
Piltorpsskolan
Blåsboskolan
Tillbergaskolan
Hällbyskolan

Hallstahammar:
Näslundskolan

Norberg:
Källskolan

Köping:
Munktorpsskolan