Hem / Egna nyheter / Rekordmånga föreningar i sommarsatsning

Rekordmånga föreningar i sommarsatsning

Ridning, fotboll, brottning och tennis. Just nu pågår Summer 21 - en inkluderingssatsning startad av RF-SISU Västmanland som genomförs för fjärde året i rad och med fler föreningar och aktiviteter än någonsin.

Syftet med Summer 21 är att nå barn och unga som idag står utanför idrotten. Särskilt fokus riktas mot nyanlända och personer med migrationsbakgrund. Idrottsföreningar i hela Västmanland har haft möjlighet att söka medel från RF-SISU Västmanland för att genomföra kostnadsfria sommarlovsaktiviteter och vara en del av satsningen.

- 2020 och 2021 har varit väldigt speciella år på grund av rådande pandemi. Många barn och unga har kommit längre från idrotten i sin vardag när mycket har varit inställt. Vi märker att det finns ett större behov än tidigare av sysselsättning och aktiviteter under sommarlovet och fler föreningar än någonsin har sökt och beviljats medel för att vara med, berättar Frida Johansson på RF-SISU Västmanland.

Rekordmånga föreningar och aktiviteter

Totalt kommer 44 idrottsföreningar runt om i länet att arrangera kostnadsfria sommaraktiviteter inom en rad olika idrotter för barn och unga i åldern 7-16 år. En av dem är Somaliska Fotbollsföreningen i Köping.

- Vi anordnar aktiviteter för våra barn och ungdomar i Nygård och från övriga områden i Köping eftersom vi vet att det finns ett stort behov. Det är ett tillfälle att presentera oss som förening och att nå så många som möjligt.

- Fotboll är vår huvudaktivitet, men även andra aktiviteter kan ordnas om det blir många som är intresserade, berättar Abdulrahman Abdi.

Utbildning för unga ledare

Inför Summer 21 har RF-SISU Västmanland utbildat över 160 unga ledare med fokus på ledarskap och rörelseförståelse. Deltagarna har även fått kunskap om vilka trösklar som finns in i idrotten och hur vi kan arbeta för att sänka dem.

- Vi vill skapa möjlighet till aktiviteter för barn och ungdomar under sommarledigheten. Samtidigt ger Summer 21 förutsättningar för våra unga ledare att ta klivet och prova sitt ledarskap i föreningen. Det skapar en gemenskap mellan ledarna och föreningens barn och ungdomar, konstaterar Helena Larsson från Arboga Atletklubb.

- Att erbjuda kostnadsfria aktiviteter ger oss möjligheten att berätta om vår förening och vår verksamhet samtidigt som vi bygger relationer till deltagarna. Det gör att vi kan vända oss direkt till deltagarna och erbjuda prova-på-tillfällen framöver.

Även Stora Ekeby Ridklubb, som även de är en del av satsningen, ser många fördelar med Summer 21.

- Att erbjuda barn, som kanske inte annars har möjlighet, att få komma ut på landet och uppleva livet i en förening som ligger så fint med djur och annat runt omkring är fantastiskt. Vi vet att många av barnen aldrig har varit utanför Västerås tidigare. Det här är en otrolig chans för dem att få uppleva några sommardagar hos oss, säger Cecilia Essén.

Föreningarna som arrangerar aktiviteter under Summer 21

Kontakta gärna respektive förening för mer information.

Arboga

Arboga Atletklubb

Medåkers IF

Arboga boxningsklubb

Arboga Ryttarsällskap

Arboga tennisklubb

IFK Arboga Handbollsklubb

 

Fagersta

Fagersta Ryttarklubb

Fagersta Västanfors vattenskidor och wakeboard

Fagersta Södra IK fotboll

Västanfors IF FK

 

Hallstahammar

Hallsta Ridklubb

Hallstahammar sportklubb Fotboll

Hallsta FK Ungdom

Hallstahammars kultur och idrottsförening

Crossfit Mälardalen

Ekeby BK

Hallstahammars Brottarklubb

 

Köping

Köpings Ridklubb

BK Köpings Boxningsklubb

Köpings tennisklubb

Köpings Fäktakademi

Guttsta Wicked Cricket Club

Köpings Basket

Somaliska Fotbollsföreningen

Kolsva IF Brottning

 

Norberg

Norberg Tennis

 

Sala

Åkra FC

 

Skinnskatteberg

OK Hedströmmen

 


Surahammar

Surahammar Ryttarförening

 

Västerås

Stora Ekeby Ridklubb

Jollekappseglarna Västerås

VästeråsIrsta Handboll

Hornafrik ungdomsförening IF

Föreningen Västerås Judoskola

Västerås Cricket Club

Boxningsklubben Tiger

Västerås Innebandy Sällskap

Korpförening Västerås

Västerås SK Fotbollklubb

Team One Taekwondo

Västerås Gymnastikförening

Aros Ballroom and Latin Club

Syrianska IF Kerburan

Skiljebo SK