Hem / Egna nyheter / Loui Sand föreläste i Sala

Loui Sand föreläste i Sala

Det är drygt ett år sedan beskedet kom. Den 26 år unga Loui Sand hade bestämt sig för att avsluta handbollskarriären. Sand hade brutit kontraktet med den franska klubben Fleury och ställt sig i kö för att utredas för könsdysfori.  Igår klev han upp på scenen i Folkets Park i Sala för att berätta sin historia.

”Vilket år det har varit”, konstaterar Loui när vi slår oss ner i soffan i ett rum bakom scenen i Sala Folkets Park. Han har precis kollat de sista detaljerna, ljud och bild, inför föreläsningen som alldeles strax ska starta. ”Det är ju det där med tekniken, den brukar alltid strula” säger han med ett leende.

Utanför dörren där vi sitter börjar lokalen så smått att fyllas. Ett härligt sorl blandas med musiken som ljuder ur högtalarna. Loui berättar att föreläsningen som väntar är både bred och tung och vad det är han vill förmedla.

”Det är svårt att vara människa idag. Så är det och det vill jag vara ärlig och säga. Men jag vill också berätta att det kommer att bli bättre för den som vågar vara sann och ärlig mot sig själv”.

Alltid känt sig felplacerad

Loui som har mer än 100 landskamper i bagaget började sin handbollsresa i Göteborgsklubben Kärra HF. Via Önnereds HK gick Loui sedan vidare till IK Sävehof innan proffsliv väntade i Brest Bretagne. 2018 skrev Sand på för Fleury Loiret Handball, men i januari 2019 kom beskedet att Sand valt att bryta sitt kontrakt och sluta spela handboll för att kunna börja en process med utredning om könsdysfori.

”Jag har alltid känt mig felplacerad. Jag adopterades från Sri Lanka när jag var fyra månader gammal och har alltid haft tankar om min adoption. Varför har jag blivit så här? Adopterad, mörkhyad och född i fel kropp?”

”Jag har alltid haft killkläder, alltid klippt mig kort som en kille och känt mig som Loui och inte som Louise”.

Var så human och mänsklig som möjligt

Loui delar med sig av sina minnen och erfarenheter. Om maktmissbruk, psykisk ohälsa och hur dåligt han har mått. Om bemötande från andra och den befriande känslan av att lägga korten på bordet och säga som det är. Han berättar också om vad idrotten har gett och hur viktigt det är att behandla alla på ett bra sätt.

”Jag har mött så många olika ledare under mina år som handbollsspelare. Att vara öppen och inkluderande är det absolut bästa du kan vara. För idrottsrörelsen handlar det om att vara så human och mänsklig som möjligt. Jag väljer hellre en tränare som inte kan ett uns handboll men som är bra på att se människan än en ledare som är superduktig på handboll men som behandlar spelare dåligt. Jag har erfarenhet av båda, förklarar Loui”.

Trots att handbollskarriären är över finns suget kvar. Nyligen har det blivit några pass med gamla klubben Sävehof även om målet med träningen nu är att ha kul och få ta del av det sociala. Handbollsyrket är bytt mot jobbet som föreläsare och publiken i Sala är redo.

”Det är alltid nervöst men den respons jag har fått hittills på mina föreläsningar har varit helt underbar. Sedan kan jag nog vara lite obekväm att lyssna på och några kanske känner sig träffade, men det här är min historia och jag är väldigt tacksam för alla som vill höra den”, avslutar Loui innan han kliver ut på scenen.

Föreläsningen genomfördes som ett samarbete mellan idrottsföreningarna Sala HF, Sala FF, Sala SS, Salaortens Ryttarförening och IBK Sala samt Sala Kommun och RF-SISU Västmanland.