Hem / Egna nyheter / Insamling avslutad – nu får fler möjlighet till idrott och gemenskap!

Insamling avslutad – nu får fler möjlighet till idrott och gemenskap!

Många idrottsledare vittnar om att allt fler barn och ungdomar tvingas lämna idrotten på grund av ekonomiska skäl. Samtidigt har coronapandemin slagit hårt mot idrottsrörelsen som nu vill återstarta och fånga upp dem som har hamnat utanför. Under sommaren genomfördes en insamling för att ge fler möjligheten att vara en del av idrotten och dess gemenskap.

Lokala Hjälpen, en organisation med syftet att göra Västerås och Västmanland till en mer inkluderande plats, tog under våren initiativ till att starta en insamling för att ge fler barn och unga i Västmanland möjligheten att vara en del av idrottsrörelsen och dess gemenskap. Målet var att bidra till välgörenhetsinitiativet Skyhöga favoriter som stödjer barn och ungdomar i Västmanland som vill idrotta men som utan ekonomiskt stöd kanske inte har möjlighet att göra det fullt ut.

Startade sommarsinsamling

Den 3 maj påbörjades insamlingen för att sänka de ekonomiska trösklarna in i idrottsrörelsen och göra den tillgänglig för fler. Under sommaren har både idrottsföreningar, privatpersoner och företag engagerat sig.

- När familjens ekonomi gör att barn och ungdomar inte kan vara en del av idrotten ville vi göra något åt det. Det kändes då självklart att starta en insamling tillsammans med Skyhöga favoriter och RF-SISU Västmanland till förmån för fortsatt gemenskap och idrottande bland våra barn och ungdomar, säger Martin Bergåker från Lokala Hjälpen.

När insamlingen avslutades i slutet av augusti hade hela 183 900 kronor samlats in. En summa som kommer att göra stor skillnad för många.

- Fantastiskt roligt att det finns ett sådant stort engagemang kring att hjälpas åt så att alla barn får möjlighet att idrotta, oavsett vilken ekonomisk bakgrund man kommer ifrån. De insamlade pengarna kommer räcka till 245 idrottsstöd på vardera 750 kr vilket betyder att vi kan hjälpa ytterligare 245 barnfamiljer här i länet och det värmer såklart i hjärtat, konstaterar Rikard Stonelöf från Mälarlift som är initiativtagare till Skyhöga favoriter.

Stöd som gör skillnad

Idrottsstödet från Skyhöga favoriter kan användas till att betala medlemsavgifter, tävlingsavgifter eller med utrustning. RF-SISU Västmanland har funnits med som samverkanspart under insamlingen och distriktsidrottschef Kristin Pleick ser många vinster.

- För idrottsrörelsen i Västmanland betyder det här att barn och ungdomar får ekonomiska möjligheter att testa idrotter eller köpa den idrottsutrustning som de utan stöd inte kunnat köpa. Vi vet att den ekonomiska tröskeln kan vara hög. Därför känns den här satsningen och samarbetet viktigt men också meningsfullt och fint på flera sätt.

Som en del av insamlingen genomfördes även en tävling för lag och träningsgrupper inom idrottsrörelsen i Västmanland, där en egen lagbuss fanns i potten. Som slutliga segrare stod Hamre Ridklubbs ungdomssektion.


Emma Nidmark

- Det känns helt otroligt! Jag trodde verkligen inte att vi skulle vinna utan är både chockad och glad, säger Emma Nidmark som är ordförande i Hamre Ridklubbs ungdomssektion.

- Vi arbetar med barn och unga och har sett att många har mått dåligt under pandemin när de inte haft möjlighet att idrotta som vanligt. Det kändes viktigt för oss att vara en del av den här insamlingen och jag är väldigt stolt över hela ungdomssektionen och hur vi bidrar för att alla ska få vara en del av idrotten.

Lokala Hjälpen, Skyhöga favoriter och RF-SISU Västmanland vill rikta ett stort tack till idrottsföreningar, företag, Bergslagslyftet och privatpersoner som bidragit till insamlingen och därigenom sänkt trösklarna så att fler kan bli en del av idrotten, glädjen och gemenskapen i Västmanland!

Länkar:

Läs mer och ansök om idrottsstöd hos Skyhöga favoriter
Läs mer om: Lokala Hjälpen