Hem / Egna nyheter / Idrottsföreningar tycker till om SM-veckan

Idrottsföreningar tycker till om SM-veckan

Nyligen blev det klart att Västerås står som värd för SM-veckan sommaren 2024. Ett glädjande besked på flera sätt konstaterar idrottsföreningar från staden.

Västerås blir, för fösta gången, värd för SM-veckan. Sommaren 2024 samlas stora och små idrotter för att tävla under ett evenemang som pågår runt om i staden. SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar, och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 olika idrotter.

Västerås är en idrottsstad

SM-veckan har utvecklats till att bli en riktig folkfest där idrottsföreningar och deras medlemmar engageras och blir en viktig del av evenemanget. Daniel Pettersson, ordförande i Västerås Basket, tog emot beskedet om att SM-veckan ska arrangeras i Västerås med glädje.

- Det är verkligen jättekul att Västerås har ansökt och kommer få arrangera SM-veckan. Det innebär en fantastisk möjlighet för västeråsarna att i ett sammanhang ta del av massor av olika idrotter som kanske inte får så mycket medialt utrymme i normala fall. Västerås är en rik idrottsstad och det kommer vi att visa upp under SM-veckan, konstaterar han.

Även hos Västerås Cykelklubb är tongångarna positiva.

- Så fantastiskt roligt att Västerås får stå som värd. Det kommer att bli en härlig folkfest. Västerås Cykelklubb är en stor förening med 1 000 medlemmar och vi ser att intresset för cykelsporten ökar. Vi utvecklar ständigt våra arrangemang och detta är verkligen något för alla våra ungdomar att se fram emot och att ha som mål med träningen. Vi jobbar ständigt för att skapa möjligheter till tävlingar, säger ordförande Maria Engelfeldt.

Synliggör idrottens mångfald

Vad tror du att SM-veckan kommer betyda för idrotten i Västerås och Västmanland?

- Jag känner att SM-veckan knyter ihop alla oss idrottsföreningar. Att tillsammans kunna synliggöra idrotten och dess mångfald är viktigt, liksom att de mindre idrotterna kan lyftas fram. Sedan känns det extra roligt att vi får visa upp vår fina stad och vårt vackra län för hela Sveriges befolkning, säger Maria Engelfeldt och fortsätter:

- För oss som har väg och skog som arena är det en stor utmaning att kunna köra cykeltävlingar centralt så SM-veckan är en chans att synliggöra cykelsporten. Dessutom vill vi självklart bidra till kringaktiviteter. Vi kommer att planera för prova-på, utmaningar med balans och har flera ledare och cyklister som kan visa upp vad många tror är omöjlighet att göra på cykel - men som faktiskt går.

Då bestäms vilka idrotter som deltar

Vilka idrotter som kommer att finnas med under SM-veckan i Västerås sommaren 2024 är ännu inte bestämt. De som är intresserade ansöker via sitt specialidrottsförbund och vilka idrotter som kommer att delta presenteras när det är cirka ett år kvar till evenemanget. Klart är dock att det blir ett tillfälle för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter och upplevelser för besökarna.

- Även om basket inte är en av de ingående idrotterna i SM-veckan så kommer vi nyttja tillfället. Vi ser det som en möjlighet att marknadsföra vår idrott och vår verksamhet för stadens invånare. Det blir en möjlighet att visa upp vårt arbete med att bidra till folkhälsa och ett rikare fritidsliv för barn och ungdomar, avslutar Daniel Pettersson.

Läs mer om SM-veckan.