Hem / Egna nyheter / Här får alla chans att delta

Här får alla chans att delta

Föräldrarna såg ett behov som befintliga föreningar inte kunde uppfylla och bildade Hornafrik Ungdomsförening IF . "Jag är övertygad att vår förening spelar en stor roll för samhället” berättar en av initiativtagarna.

Hornafrik Ungdomsförening IF bildades 2008 av föräldrarna Hassan Esmail, Abdirahman Warsame och Mohamed Isse, med syftet att erbjuda fysisk aktivitet och läxhjälp för barn och ungdomar i Västerås som normalt inte deltar i några fritidsaktiviteter.

- Vi ville hitta ett koncept där vi gör nytta både genom att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet och genom att erbjuda hjälp och stöttning med skolarbetet, berättar Hassan Esmail som är barn- och ungdomsansvarig samt sekreterare i föreningen.

- Barn och ungdomar ska få chansen att utvecklas och nå sin fulla potential. Vi erbjuder en miljö där det är okej att göra fel om du lär dig av misstagen. Hos oss skapar vi förutsättningar för att vara aktiv inom just det du är intresserad av.

Alla ska ha råd att vara med

Föreningen, som bedriver sin verksamhet på området Vallby i Västerås, består av både flickor och pojkar mellan 7–18 år. Majoriteten av medlemmarna kommer från ekonomiskt svaga områden och här har även de som annars inte har råd möjlighet att vara med.

Många barn och ungdomar som bor på Vallby och närliggande bostadsområden har lärt känna varandra och blivit kompisar tack vore föreningen. Här ges möjlighet att idrotta nära hemmet och det finnas alltid någon aktivitet som fotboll eller basket tillgänglig.  

- Vi upplever att området har blivit mer attraktivt att flytta till då det finns vuxna inom Hornafrik Ungdomsförening som håller barn och ungdomar aktiverade, exempelvis under sommaren. Det skapar en känsla av trygghet. Jag är övertygad att vår förening spelar en stor roll för samhället. Det lönar sig att göra rätt, konstaterar Hassan Esmail.

Fungerar som en stor familj

Hornafrik Ungdomsförening har ett nära samarbete med RF-SISU Västmanland bland annat gällande utbildningsinsatser. Därtill har flera samhällsaktörer fått ögonen på föreningen tack vare det arbete som görs.

- Det bästa med vår förening är gemenskapen, glädjen och att alla känner sig delaktiga. Barn, ungdomar, föräldrar och styrelse fungerar som en stor familj. Nya medlemmar välkomnas och tas om hand så att de ska trivas och vi får ofta höra från både barn och föräldrar att våra träningar och kompisarna där är något som många längtar efter varje vecka.

- Jag tror att vår satsning skapar förutsättningar för fler att hitta till idrotten. Det kostar inte mycket att träna med oss och vi har förståelse för att de ekonomiska förutsättningarna ser olika ut. Vi gör heller ingen skillnad för tjejer och killar. Hos oss kan alla som vill kan delta!