Hem / Egna nyheter / Här är det självklart att träna tillsammans – ”Ser bara fördelar”

Här är det självklart att träna tillsammans – ”Ser bara fördelar”

Forskning visar att samtränad idrott kan bidra till jämställda sociala relationer och att samträning har potential att utmana förgivettaganden om pojkar och män som starkare och bättre. Trots det delas barn in efter kön redan i tidig ålder. För ungdomarna på Arboga brottningsgymnasium och Arboga Atlektklubb ser det dock annorlunda ut. ”Vi ser bara fördelar med att träna tillsammans”, berättar de.

Torsdagskväll i Sturehallen i Arboga. Några entusiastiska ungdomar har bestämt sig för att träna lite extra. Trots att de inte är så många finns två engagerade tränare på plats för att hjälpa och peppa. Några föräldrar sitter lugnt vid sidan och småpratar samtidigt som det med jämna mellanrum dunsar i brottarmattan.

Självklarhet med mixade träningsgrupper

Arboga Atletklubb grundandes 1932 och har genom åren haft stora framgångar inom både grekisk romersk stil och fristil. Här finns också ett framgångsrikt brottningsgymnasium med riksintag, så kallat RIG. Vi möter Evelina Hulthén och Sebastian Berggren Nygren. Två duktiga idrottare med höga målsättningar och fina framgångar, som är vana att träna tillsammans.

- För oss är det självklart med mixade träningsgrupper, berättar Evelina.

- Det är roligt att träna tillsammans och att det inte är uppdelat på tjej och kille. Det skapar en samhörighet och en teamkänsla som jag inte tror hade funnits annars. Trots att det är en individuell idrott känner jag mig aldrig ensam på mattan.

Sebastian nickar och håller med.

- Jag ser bara fördelar! Det är jättebra för vi-känslan. Det bidrar både till respekt och förståelse för varandra, gemenskap och sammanhållning. Jag får verkligen en boost av att vi är kompisar och hejar på varandra under tävlingar. Skulle vi vara uppdelade kanske det mer hade blivit att killarna hejar på killar och tjejerna på tjejer, så är det inte alls nu.

Ser möjligheter istället för hinder

Trots alla fördelar som Evelina och Sebastian lyfter fram är det relativt ovanligt inom idrottsrörelsen att träna i mixade grupper. Istället delas barn in efter kön redan i tidig ålder. Ibland har både Evelina och Sebastian fått frågan hur det är att träna tillsammans under gymnasieåren.

- Jag har fått frågor ibland av kompisar som kan tycka att det är konstigt under tonåren att träna med killar, inte minst eftersom brottning är en fysisk idrott, men för oss som tränar är det så självklart. Det har alltid varit så sedan jag var barn och då tänker vi inte ens på det, förklarar Evelina.

- Vi ser nog möjligheter istället för hinder. Tjejer kan ofta vara smidigare och snabbare och då får jag träna extra mycket på det när jag sparrar mot en tjej, säger Sebastian.

- Killar kan ju exempelvis vara starkare istället och då får jag den utmaningen, fyller Evelina i.

Forskning visar att samtränad idrott kan bidra till jämställda sociala relationer och att samträning har potential att utmana förgivettaganden om pojkar och män som starkare och bättre, vilket finns att läsa i Idrottens samhällsnytta. Så kanske finns det något att lära av exempel som Arboga Atletklubb.

- Vi tror att både vi, brottningen och idrotten vinner på att träna tillsammans, konstaterar Sebastian och Evelina innan det är dags att kasta sig ut på brottarmattan.

 

Här finns mer information om idrottsrörelsens jämställdhetsarbete

Ny forskningsrapport: ”Jämställdhet är en självklarhet”

Idrottsrörelsens jämställdhetsmål för 2025


Jämställdhetarbete  RF-SISU Västmanland