Hem / Egna nyheter / Hallsta Ridklubb skapar hästkrafter genom lärgruppen

Hallsta Ridklubb skapar hästkrafter genom lärgruppen

För Hallsta Ridklubb blev arbetet som påbörjades 2011 med värdegrund, vision och verksamhetidé starten på en framgångssaga. Det skapade en stark organisation och en blomstrande verksamhet. Föreningen växte ur sin anläggning och använde lärgruppen som metod för att göra alla involverade inför bygget av den nya. Här blev föreningens arbete och allt positivt de gör, inte minst folkbildningen, en viktig del i dialogen med kommunen och andra samverkansparter.

Hallsta Ridklubb är idag den idrottsförening i Västmanland med flest lärgruppstimmar i hela länet och är ständigt öppna för nya möjligheter. Deras engagemang och tankar kring folkbildningen väcker nyfikenhet. En kulen dag i oktober åkte vi dit för att höra mer.

Den rödvita stallbyggnaden och ridskolehästarna som gnabbas i hagen intill möter oss när vi rullar in på parkeringen. Innanför entrédörrarna sitter Malin Johansson, ridskolechef på Hallsta Ridklubb, och hälsar oss välkomna. Malin berättar att de alltid har en värd på plats under kvällarna för att medlemmar och ridelever ska känna sig sedda från första stund. På väggarna sitter inramade foton på både personal, ridlärare, styrelse och ungdomssektion. Detta för att få ett ansikte och skapa igenkänning. Många av de som syns på bilderna är också lärgruppsledare.

Arbete i lärgrupp skapar engagemang

- Att vara lärgruppsledare är ett ärofyllt och viktigt uppdrag. Det ger också en stabilitet i föreningen och ett mervärde för våra medlemmar, inte minst då hästar är levande varelser och kräver kunskap och förståelse. För oss är lärgrupperna helt avgörande för att exempelvis jobba med att bli trygg i stallet.

- Vi märker vi att arbetet i lärgrupp skapar ett stort engagemang. Man vill vara med och påverka samtidigt som man lär sig mycket och tycker att det är roligt. Det skapar en vi-känsla och tillhörighet. Det skapar också demokrati, som exempelvis när vi byggde om vår anläggning. Då genomförde vi regelbundna träffar där vi diskuterade tillsammans hur anläggningen skulle se ut. Alla som ville fick lämna förslag och vara med och tycka till om vad som var viktigt. Det bidrog till att alla är väldigt nöjda med hur resultatet blev.

Hallsta Ridklubb bildades 1989 och Malin Johansson har varit ridskolechef sedan år 2000. Idag finns det 54 hästar på anläggningen och föreningen har 520 medlemmar och 430 uppsittningar (ridande) per vecka. Den nya anläggningen stod färdig 2017 och Malin visar med stolthet upp både ridhus, duschrum, stall och café. Vi tar en promenad ute vid hagarna och stannar till vid unghästarna som nyfiket kommer fram och hälsar.

Vi är stolta över vår folkbildning

- Det är viktigt för oss är att vara välkomnande. Det ska vara en samlingspunkt här, där man vill vara. Samarbetet med RF-SISU Västmanland och vår idrottskonsulent skapar massor av möjlighet. Det känns skönt att ha någon som agerar bollplank och stöd. Allt det här tillsammans gör att vi bygger bilden av vår förening. Vi märker att det är viktigt för oss att kunna visa upp för både beslutsfattare, medlemmar och sponsorer hur mycket vi gör för folkhälsan även avsuttet. Vi är stolta över att ha så mycket folkbildning i vår förening!

Möjligheten att lära är oändlig

Malin säger att arbetet i lärgrupp bidrar till utveckling både som individ och på föreningsnivå. Hon beskriver hur det skapar möjligheter till ny kunskap och värdet av att som team göra något tillsammans utifrån en gemensam nämnare. För föreningen är det en drivkraft och väl förankrat att arbeta i lärgrupp. Här lyfter Malin fram föräldrautbildningen som ett ytterligare viktigt gott exempel, där Hallsta Ridklubb lär samtliga föräldrar som finns kopplade till föreningen.

 - Där går vi bland annat igenom vår värdegrund och pratar om vilka förväntningar vi har på dem som föräldrar, liksom enkel hästkunskap.

Det till trots genomför folkbildningen hela verksamheten. Såväl aktiva, som personal, funktionärer och styrelse.

 - Möjligheten att lära sig är oändlig. Vi har byggt en trygghet i vårt lärande där vi vågar testa nya saker och det är något vi kommer att fortsätta med även framöver.

Malins Johansson tre favoritmaterial just nu

Vår ridsportförening

Världens bästa idrottsförälder

Aktivitetsboxarna från RF-SISU Västmanland.
Kontakta din idrottskonsulent så berättar vi mer.

Fakta om Hallsta Ridklubb

Antal hästar
54

Antal medlemmar
520

Antal uppsittningar per vecka
430

Antal lärgruppstimmar
2018 – 2 866
2019 – 2 453
2020 – 3 063
2021 - ? Utmana dem (!)

Vill du veta mer om lärgrupper och lärgruppsledare?

Välkommen att läsa mer.

Följ med på besök till Hallsta Ridklubb