Hem / Egna nyheter / Glädje, gemenskap och målgester med Ekeby BK Stars.

Glädje, gemenskap och målgester med Ekeby BK Stars

Den 12–18 september pågår Parasportveckan där vi välkomnar till digitala föreläsningar och workshops samt erbjuder möjlighet att prova olika parasporter. Vi lyfter också goda exempel. Idag hälsar vi på hos Ekeby BK Stars.

Sensommarsolen lyser, molnen på himlen är lätta och sorlet från klubbstugans veranda hörs ända till parkeringen när vi anländer till Eklidens IP. Grillen är tänd och samtalen flödar i väntan på den stundande lunchen. Gemenskapen, att mötas och få göra något roligt tillsammans, är en viktig och självklar del när Ekeby BK Stars samlas - precis som rörelseglädjen.

Något meningsfullt att fylla sin tid med


Niko Ljevar från Ekeby BK välkomnar oss med ett leende. Han har tagit ledigt från jobbet några timmar för att vara med och leda aktiviteten. Det gör han varje onsdag, eftersom gruppen som tränar har svårt att mötas på kvällstid. Tillsammans med Johan Lundqvist och Matilda Magnusson ansvarar han för träningen som är en del av föreningens inkluderingsarbete.

- Vi började faktiskt med den här aktiviteten under pandemin. Det blev så tydligt när allt annat stängdes ner att den här målgruppen verkligen behövde något meningsfullt att fylla sin tid med, berättar Niko Ljevar.

Deltagarna kommer från Hallstahammars kommuns dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Varje onsdag vid lunchtid ses de för fotbollsträning, gemensam lunch och fika. Idag ska det dessutom bli match mot personalen. Ett inslag som är uppskattat av alla.


Dags för träning.

Utveckla verksamheten 

Ekeby BK bildades 1 maj 1931 och håller till på Ekliden öster om Hallstahammar. I föreningen finns tre flicklag, ett pojklag och Ekeby BK FotbollStars och Ekeby BK BocciaStars. Föreningen är medlem i Parasportförbudet sedan april 2022 och under sommararen bjöd föreningen, tillsammans med Västmanlands parasportförbund, in till en uppskattad dag med prova på-aktiviteter. Även samverkan med särskolan i Hallstahammar är inledd för att nå en yngre målgrupp.

- Just att nå ut med parasporten till barn och ungdomar blev självklart efter att vi deltagit på en styrelsehelg tillsammans med RF-SISU Västmanland, berättar Matilda Magnusson.

- Det var bra och givande att vara med, både att möta andra föreningar och få inspiration kring hur vi kan utveckla verksamheten vidare. Vi hoppas på ett stort intresse och att många vill komma hit och bli en del av föreningen.


Matilda Magnusson och Johan Lundqvist 

Hejarop och skratt

Matchen på Eklidens IP är i full gång. Jubel och applåder blandas med hejarop och skratt. En jämn match avslutas med straffar där vi får ta del av både snygga mål en och annan inspirerande målgest. Efteråt serveras kaffe till tonerna av Vikingarna. En av deltagarna har tagit med sig både vinylspelare och skiva som han stolt visar upp. Stämningen är på topp och det är många som gärna vill dröja sig kvar när det är dags att ta farväl för idag.


Efter träning och match blir det fika till tonerna av Vikingarna.

Johan Lundqvist tackar alla för idag och påminner om möjligheten att ses igen redan på måndag, då föreningen välkomnar till bocciaträning.

- Vi hoppas att många har möjlighet att komma tillbaka och träna även då. Både under fotbollsträningen och bocciaträningen är det så mycket glädje, men man får vara beredd på lite pikar också. Själv har jag hamnat i det förlorande laget flera gånger i rad nu på boccian, så det är verkligen något jag får höra hela tiden, skrattar han.

Matilda Magnusson ler och håller med.

-Ja glädjen alla visar är det bästa av allt. Sedan hoppas vi såklart att kunna utveckla den här verksamheten. Målet på lång sikt att få med några deltagare till Paralympics och att själv åka med som ledare. Det vore helt fantastiskt, avslutar Matilda Magnusson.


Niko Ljevar är med och leder träningen.