Hem / Egna nyheter / Folksam Ledarcamp årgång 2022

Folksam Ledarcamp årgång 2022

Året var 2022 i den allra vackraste av tider mellan hägg och syren på välkomnande Kungsörstorp. Och det var, efter år av framflytt på grund av en pandemi, återigen dags för Folksam Ledarcamp.

Såldes var också äntligen våra och idrottens huvudpersoner - alla de drygt 60 fantastiska unga ledare från Västmanland, Sörmland, Örebro och Östergötland - där för att förses med ännu mer ledarskap. De kom från olika idrotter, ledaruppdrag och arenor. De kom med olika erfarenheter, idéer och förväntningar.

Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Temat för helgen var ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott” och schemat späckat med föreläsningar, teambuilding, nätverkande, inspiration och folkbildning. Likt tidigare år var stunder fyllda med nya vänskaper, aha-upplevelser, reflektion och säkerligen en och annan kärlekshistoria.

”Välkommen!”, hördes varma röster i den stora samlingslokalen. Allt börjar och finns ju i det ordet, eller snarare i det sammanhang och den känsla det vill förmedla. Därför inleddes helgen med en föreläsning av Kicki Grunditz från Värdskapet AB. Den om konsten att få människor att känna sig välkomna. Därefter tog Madeleine Hasselwander vid och berättade om Folksams arbete och kärlek till ungt ledarskap varpå deltagarna fick diskutera med varandra hur de kan bidra till en idrott mer fri från skador.  


Ledarcamp 2022 är igång.

Erfarenhetsutbyte, skapande och lekar

Det hade lovats regn den första natten, men det lyste med sin frånvaro. I stället var stunden lika ung som ledarna, flitens lampa lyste och fredagskvällen ägnades åt samtal och skapande av affischer för att belysa vikten av en jämställd idrott. Mellan passen höll de enastående utsedda lagkaptenerna (deltagare från tidigare Ledarcamps med lite extra ansvar för respektive län) i olika uppdrag, workshops, musikquiz, teamkänsla, erfarenhetsutbyte, skapande och lekar. Allt för att inspirera och stärka de unga ledarna i deras roll.

Under den andra dagen lös solen i kapp med Maria Rooth som var på plats för att prata om sin resa i en mansdominerad idrottsvärld och om att smälta den isen. Därefter tog Josefine Arenius från ”We are mountain” vid med en workshop kring kommunikation och förtroende. Under lördagskvällen varvades frivilliga aktiviteter såsom padel, bordtennis, boule, goalball, kubb och vila med skapande i reflektionskorridoren. Dagen avrundades sedan med en gemensam middag och därefter ekade skratten från badtunnor och vidöppna hotellrumsdörrar natten lång.


Full fart med olika aktiviteter.

Lärgruppen i fokus

Under söndagen stod lärgruppen i fokus och två ämnen från tv-serien ”Idrottens himmel och helvete” var samtalsämnen. Känslorna flödade och diskussionerna likaså. Hela balunsen knöts sedan samman med en hejdundrande föreläsning av Anneli Östberg som dansade ledarutveckling utifrån temat laget och jaget.

Helgen gick så fort, så fort. Såsom som allt gör när vi har roligt. Ja, precis allt har ett snipp, snapp, slut… så även Folksam Ledarcamp. Ett forum och sammanhang alla som delar kärleken till idrott borde fått upplevt och varit i. Andats unga ledares kraft, hört skratten, sett de händer som räcktes ut, de vänskapsband som knöts, de tårar som föll, de skratt som ekade, den inspiration som de gav och fick med sig. För i mötet mellan människor sker magi och det största värdet med denna mötesplats låg nog främst i det. Människa till människa. Där de sågs, samlade kraft, lärde av andra och varandra. Där de samlade och skapade minnen. Oavsett årgång.

Ungt ledarskap en viktig pusselbit

För en sak är säker – så länge som idrotten lever kommer ungt ledarskap att vara en av de absolut viktigaste pusselbitarna. Alla de som alltid kommer att finnas därute från olika idrotter, ledaruppdrag och arenor med olika erfarenheter, idéer och förväntningar. De som behövs för att bygga världens bästa.Folksam Ledarcamp 2022.


Text och bilder:
Sofia Lyckman, RF-SISU Västmanland.

Läs mer

Strategi 2025

Tips för folkbildning och till dig som lärgruppsledare

Folksam

Distriktens webbplatser

Västmanland
Sörmland
Östergötland 
Örebro

Föreläsare

https://www.vardskapet.se/

https://www.mariarooth.com/

https://www.wearemountain.se/

http://www.anneliostberg.se/